Odprta kuhna v Slovenj Gradcu: Omamne dobrote, ki jih želijo še večkrat preizkusiti

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.09.2022 18:05

Splača se posusiti vsega po malem. Mnogo obiskovalcev je izreklo željo, da bi v Slovenj Gradcu gostovala pogostje, vsaj enkrat mesečno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teknile so tudi egipčanske jedi.
Teknile so tudi egipčanske jedi.
Jasmina Detela

Da so Korošci veliki ljubitelji kulinarike se je izkazalo na današnji Odprti kuhni v Slovenj Gradcu, kjer se je kar trlo obiskovalcev. Omamne dišave so privabljale ljudi med stojnice, kjer je bila v času kosila takšna gneča, da se je komajda dalo premikati. Za marsikatero jed: kitajsko, egipčansko, argentinsko govedino je bilo treba čakati v dolgi vrsti. Da o zrolanem sladoledu in šmornu sploh ne govorimo. Dobrote je tokrat pripravljajo dvajset obedovalnic iz cele Slovenije.

Odprta kuhna v Slovenj Gradcu
Jasmina Detela

Za vsakogar, tudi za izbirčne

Na svoj račun so v Slovenj Gradcu prišli vsi, tako mesojedci, kot vegetarijanci, ljubitelji domače hrane, pekočega, sladic in piva. "Vsega je po malem, od tradicionalnih jedi do modernih, street food, mednarodne hrane od južne Amerike, Afrike, Azije.. Če pride vsa družina, se za vsakega nekaj najde, za izbirčnega šestletnika, muhasto najstnico, očeta, ki je le meso... To je tudi namen kulinarične tržnice, da se zagotovi najbolj raznolika ponudba, kar jo Slovenija ponuja na enem mestu," je povedala vodja projekta Odprta kuhna Neja Žitnik. Organizatorji opažajo, da je veliko obiskovalcev, zlasti mlajših, ki so že bili na Odprti kuhinji v Ljubljani.

Ta se je na slovenjgraškem Glavnem trgu odvijala tretjič. Za jedce je zanimivo predvsem to, da se večina hrane pripravlja v živo. "Poskusila sem japonske rezance, zelo so dobri. Rada imam zelenjavo in meso, dodali so tudi limono in zeliščne dodatke, bilo je dobro. Jedla sem s palčkami," je navdušena osnovnošolka Vida. Njena mama Ana se je odločila za eksotične jedi. "Najprej kosilo babice iz Zimbabveja, ki je bilo okusno, a zelo pekoče, zato sem mogla jesti res počasi. Za drugo stvar ne vem imena, mislim, da je bila egipčanska jed. Izstopali sta začimba curry in kurkuma. Zelo zanimiva izkušnja."

Brez steakov ne gre..
Jasmina Detela

Rebrca na žaru, bombetka in solata so bila odlična izbira. Prilegla so se po športnih aktivnostih, ko rabiš energijo, nam je zaupal Andrej, ki prisega na klasiko. "Vsak si je naročil nekaj drugega, potem pa smo poskušali drug od drugega. Zelo dobro je bilo, vrhunsko. Lahko bi bilo večkrat letno, najmanj štirikrat, dobrodošlo pa bi bilo vsak mesec od pomadi do jeseni," je v imenu dveh družin povedala Manica Tretjak.

Da je ponudba velika in je težko izbrati, saj vse izgleda dobro, smo slišali od ljudi. "Super je, da se prireditev odvija v Slovenj Gradcu, da ljudje spoznamo malo manj znanih okusov. Mesto je res primeren prostor za tovrstna kulinarična druženja. Poskusil sem kitajsko jed, nasploh pa s steaki pri Argentinu Steakhouse ne moreš zgrešiti," je bil navdušen Dejan Rodošek. Da je hrana primerna za vsak okus in tudi žep, saj se mu zdijo cene sprejemljive, pa je dodal eden od mimoidočih.

Dišalo je po šmornu...
Jasmina Detela

Del karavane Odprta kuhna je tudi argentinska restavracija. "Pripravljamo pljučne fileje iz mlade zorjene govedine. Hrani se tri mesece v vakumu na dveh stopinjah. Krave se ves čas pasejo na pašnikih ob morju, tako, da dobijo veliko začimb in soli, zato mi manj solimo," je del skrivnosti, zakaj je jed tako dobra, razkril Iztok Zrilič, ki je prepričan, da je Odprta kuhna odlična priložnost za promocijo tujih kuhinj. Povsod so dobro sprejeti, ljudje so prijazni.

Tudi tokrat so jedi in pijače stregli v biorazgradljivih materialih in povratni embalaži, saj želijo, da je druženje okolju prijazno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta