Odstop ministra Lebna: kaj bo z okoljsko sanacijo Mežiške doline

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
28.02.2019 19:28

Okoljski minister Jure Leben, ki zapušča vlado, je napovedal več korenitih posegov v postopku sanacije okoljsko degradirane koroške doline

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Industrijsko območje Žerjava - ARSO opravlja poostrene meritve onesnaženosti zraka s težkimi kovinami
Petra LESJAK TUŠEK

Potem ko je premier Marjan Šarec sprejel odstop okoljskega ministra Jureta Lebna, bodo iskanje in imenovanje novega ministra gotovo pozorno spremljali tudi v Zgornji Mežiški dolini, sploh ob dejstvu, da se v tej dolini nadaljujejo ukrepi okoljske sanacije ter da so občini Črna in Mežica, NIJZ, območna enota Ravne, in ministrstvo pod ministrovanjem Lebna začeli sestanke o tem, kako nadaljevati sanacijo.

Industrijsko območje Žerjava - ARSO opravlja poostrene meritve onesnaženosti zraka s težkimi kovinami
Petra LESJAK TUŠEK

Takojšnja odprava nepravilnosti

"Na podlagi številnih terenskih ogledov in pridobljenih podatkov o izvajanju ukrepov za zboljšanje stanja okolja v Zgornji Mežiški dolini smo ugotovili naslednje pomanjkljivosti oziroma vire dodatnega onesnaževanja okolja. To so zlasti stare odprte halde, še vedno se uporablja gradbeni material iz halde v Žerjavu, zaznana je površna in neustrezna izvedba sanacijskih ukrepov, na primer pri urejanju oziroma preplastitvi golih, makadamskih površin, sanacijska in druga vzdrževalna dela v vrtcih in šolah oziroma na območjih igrišč in javnih dvorišč, kjer se zadržujejo otroci. Opažena je bila neustreznost gradbišča (na primer prašenje, neustrezno ravnanje z gradbenimi odpadki, neustrezno ravnanje ob rušenju objektov ...) na celotnem območju Zgornje Mežiške doline, kar posledično pomeni neučinkovit inženirski nadzor nad gradbišči. Zaradi tega smo vse relevantne investitorje s pisnim opozorilom obvestili o takojšnji odpravi ugotovljenih nepravilnosti pri izvajanju različnih investicij na območju celotne Mežiške doline," so razložili na MOP.

​Preveč težkih kovin

Prav tako so del dodatnega onesnaženja pri MOP pripisali aktualnim onesnaževalcem v Žerjavu - predvsem podjetjem, ki delujejo v industrijskem kompleksu v Žerjavu (TAB, MPI Reciklaža, Gradbeni materiali). Agencija RS za okolje (ARSO) od začetka izvajanja meritev na bližnjem merilnem mestu beleži precej povišane ravni svinca, kadmija in arzena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta