Odvisnikom od drog ni več treba na zdravljenje v Velenje ali Maribor

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.06.2019 15:59

V Slovenj Gradcu odprli ambulanto za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, z mobilno enoto tudi do oddaljenih krajev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog so zaposleni trije zdravstveni delavci in zdravnik. 
Jasmina Detela

V Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec so tudi uradno odprli center oziroma ambulanto za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog in mobilno enoto preventive. S tem so se približali odvisnikom od drog, ki so se morali doslej po metadonsko oziroma substitucijsko terapijo vsakodnevno voziti v Velenje ali Maribor. Ambulanta je nov program in jo financira zdravstvena zavarovalnica, mobilna enota pa je petletni projekt, financiran z evropskim denarjem.

Trenutno 25 uporabnikov

Na Koroškem ambulante za obravnavo odvisnosti od prepovedanih drog doslej ni bilo, potrebe pa so velike. "Zavedati se moramo, da to je problem, in zdi se nam prav, da stigmo počasi začnemo odpravljati," je dejala direktorica ZD Marjeta Vaupot. Ambulanta je urejena v pritličju ZD, deluje vsak dan med tednom. Uporabnikom omogočajo substitucijsko zdravljenje in po potrebi tudi pogovor z zdravnikom, na voljo je ob ponedeljkih popoldan, v nujnih primerih pa dosegljiv tudi po telefonu. Trenutno jih prihaja 25, pričakujejo jih še več.
V njej so zaposleni trije zdravstveni delavci in zdravnik. "Večinoma gre za ljudi, ki so odvisni od opioidov. V Slovenj Gradcu, podobno kot v drugih centrih po Sloveniji, poteka substitucijsko zdravljenje. Uporabniki so stari v povprečju od 25 do 40 let, veliko jih redno hodi v službo. Največ, okoli 15, je takih, ki so prej obiskovali velenjsko ambulanto, ostale smo uvedli na novo," pojasni specializant družinske medicine Miha Lavre, ki dela v ambulanti. Zagotavljajo, da je ustrezno poskrbljeno za anonimnost. Ambulanta deluje od lanskega decembra, doslej ni bilo težav. "Uporabniki so urejeni, redno prihajajo," razlaga Lavre, ki pričakuje, da se bo njihovo število še povečalo. "Glas o naši ambulanti se širi, skorajda na dva tedna dobimo novega uporabniki. Tudi tisti, ki so že vključeni, povedo, da je problematika precej pereča," še doda.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec  
Jasmina Detela

Z mobilno enoto krepijo delo na terenu

Delo na terenu od letošnjega marca krepijo z mobilno enoto. Imajo nov ustrezno opremljen kombi, ki ga uporabljajo za terensko delo z odvisniki od prepovedanih drog. Kupilo ga je ministrstvo za zdravje, denar so pridobili iz evropskih kohezijskih skladov. Z njim se želijo približati ne le odvisnikom, ampak tudi njihovim svojcem in prijateljem. V ekipi mobilne enote dela tudi diplomirani zdravstvenik Tomaž Črep. "Z mobilno enoto lahko dostopamo tudi do oddaljenih krajev, to je njena največja prednost, saj je koroška regija zelo razvejena. Program izvajamo v dopoldanskem delovniku, po potrebi tudi izven delovnega časa. Uporabnikom, ki jim delovnik ne dopušča, da pridejo ob točno določeni uri v ambulanto po terapijo, jim to lahko pripeljemo. Različne informacije omogočamo tudi njihovim svojcem in prijateljem." Predvidoma jeseni bodo v koroških občinah uvedli tudi mesta, kjer bodo s kombijem dosegljivi po vnaprej znanem razporedu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta