Otroci tudi brez objemov čutijo toplino

Urška Polanc Urška Polanc
12.09.2020 06:15

V Šentjanžu pri Dravogradu se v novem šolskem letu veselijo največje pridobitve v zgodovini vrtca, ki je v ponos tudi vsem krajanom in okolici in v prvi vrsti prinaša višjo kakovost vzgoje otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtec v Šentjanžu v Dravogradu navdušuje. ​Uradne otvoritve novega vrtca zaradi koronavirusa še niso imeli. 
Urška Polanc

Potem ko so se v dravograjski enoti, vrtcu Šentjanž, v prostorih, ki so jih imeli v Osnovni šoli Šentjanž pri Dravograd, že vrsto let soočali s hudo prostorsko stisko, so v letošnjem letu, sicer zaznamovanem s covidom-19, vendarle lažje zadihali in ugledali svetlo točko. S septembrom so namreč otroci v Šentjanžu vstopili v novo zgrajen, sodoben vrtec, v katerem so pridobili tri nove oddelke. Posebej zadovoljni so tudi z lokacijo, okolico novega vrtca, ki stoji v osrčju urejenega kraja, v neposredni bližini pa so pešpoti, narava, tudi kmetije. "Dobro bomo sodelovali s krajani, to je le eden od podeželskih vrtcev, ki je s krajem še bolj povezan, kot pa so mogoče nekateri drugi. Vrtec smo potrebovali in kraj si ga res zasluži," je povedala ravnateljica vrtca Sonja Krajnc. "Kar ne moremo dojeti, koliko prostora je, kako kvalitetni materiali nas obdajajo, tudi okolica vrtca je s prejšnjo neprimerljiva. Ker je bilo gibanje prej oteženo, bo naš letošnji cilj, na novi lokaciji, dvig kvalitete gibanja na prostem," je povedala vzgojiteljica Nineta Paternuš, ki vrtčevski razvoj v kraju spremlja že 30 let.

Vsaka igralnica s svojo barvo

V vrtcu Dravograd so letos naredili nekaj kadrovskih prerazporeditev, na novo pa so zaposlili tri vzgojiteljice in tri pomočnice vzgojiteljic, ter pomočnico v kuhinji in čistilko. Nina Vrhovnik, mati otroka iz prvega starostnega obdobja, veliko prednost vidi v tem, da ima vsaka igralnica teraso, na katero lahko gredo otroci tudi sami in imajo tako vseskozi dostop do svežega zraka. V neposredni bližini je tudi peskovnik. Starši so posebej zadovoljni, da lahko zdaj otroke pripeljejo in prevzemajo v prostornih in lepo urejenih garderobah. Vsaki igralnici v vrtcu so z namenom lažje orientacije in spoznavanja barv dodelili svojo barvo. Na stenah skupnega, velikega večnamenskega prostora, ki bo kasneje, ko bo čas bolj primeren, služil kakšni prireditvi, športnim aktivnosti, so prilepljene slike likov, ki jih je ustvaril ilustrator Jernej Myint. Ravnateljica se veseli vseh zgodb, ki bodo ob novih likih zrasle v glavah otrok, pri katerih bodo lahko tudi s pomočjo modernega prostora spodbujali inovativnost in ustvarjalnost. Pridobili pa so tudi nove, dodatne prostore za otroke s posebnimi potrebami.

Otroke so morali voziti drugam

Da leta prej vseh otrok niso mogli sprejeti v vrtec, več kot cel oddelek otrok so starši morali voziti v druge enote vrtca Dravograd, nam je povedala ravnateljica, zadovoljna, da so zdaj v novih prostorih, ki dosegajo normative. "Pred 40 leti smo se preselili iz Zadružnega doma Šentjanž v novo šolo v kraju, kjer smo imeli dva oddelka, igralnice, garderobo, razdelilno kuhinjo, sanitarije in umivalnico. To je bilo za tisti čas zadovoljivo, a otrok v Šentjanžu je bilo vedno več. Šentjanž je dokaj obsežen, zajema namreč še okoliške kraje (Bukovsko vas, Selovec, Otiški Vrh). Število rojstev je z leti naraščalo. Pred tremi leti nam je uspelo pridobiti še tretjo igralnico, a prostorske težave je glede na prognozo učencev že ves čas nakazovala tudi šola. Letos smo se morali nujno izseliti, v naših starih prostorih so zdaj prvošolčki," je pojasnila Krajnčeva. Trenutno novi vrtec v Šentjanžu obiskuje 105 otrok prvega in drugega starostnega obdobja, a v naslednjih mesecih jih bodo sprejeli še več, s 1. septembrom še namreč vsi niso dosegli starostnega pogoja enajstih mesecev. Pri rednem vpisu so prejeli 130 vlog, 112 otrok je izpolnjevalo pogoj, trenutno jih na vrtec čaka še 23, a jih že postopno vključujejo.

Z novimi pravili korak nazaj

V novem vrtcu lažje upoštevajo tudi vsa nova pravila zaradi koronavirusa. "Previdni smo, priporočil, navodil je res veliko. Skupine imamo razdeljene, ločene, a ne moremo zagotavljati tega, da bi se na oddelkih vsak individualno držal zase, to je nemogoče. Veliko vložimo v to, da otroke naučimo, kako skrbeti za higieno, si pravilno umivati roke, a povsem brez objemov ne gre, otrok mora čutiti toplino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta