Patronažne sestre vstopajo v domove tudi ob rojstvu in smrti

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.11.2019 15:58

Delo patronažnih medicinskih sester vedno zahtevnejše. Za nekatere paciente so skorajda edini stik z zunanjim svetom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavnostna akademija ob 60-letnici polivalentnega patronažnega varstva na Koroškem
Jasmina Detela

Zdravstveni dom (ZD) Ravne je s slavnostno akademijo zabeležili 60 let polivalentnega patronažnega varstva na Koroškem, ki se je začelo prav v Mežiški dolini. Prva leta so patronažne medicinske sestre večinoma obiskovale le novorojenčke in porodnice, z leti se je njihova dejavnost razširila. Zdaj lahko skrbijo za vso družino od rojstva do smrti.
Ob ustanovitvi so v patronažni službi, ki je bila takrat skupna za občini Ravne in Prevalje, delale le posameznice. Danes pod okriljem ZD Ravne za patronažno varstvo v Mežiški dolini z okoli 24 tisoč prebivalci skrbi dvanajst patronažnih medicinskih sester. Vsaka je zadolžena za območje z okoli 2400 prebivalci, v povprečju obiščejo osem ali več varovancev na dan.

Včasih do varovancev peš

"Vloga patronažne službe je v okviru primarnega zdravstvenega varstva zelo pomembna, saj prinaša zdravstvene storitve v dom - v okolje, kjer se življenje začne in velikokrat tudi konča," je povedal direktor ravenskega ZD Stanislav Pušnik. Poklic diplomirane medicinske sestre v patronažni službi je zaradi načina dela zanimiv in privlačen, dodaja, kadrovskega primanjkljaja na tem področju nimajo.

Angela Linassi, Stanislav Pušnik in Berta Jež
Jasmina Detela
Patronažna sestra na obisku pri Janku in Marjani Kokal z Raven na Koroškem
Osebni Arhiv
Patronažna služba Ravne, zakonca Kokal.
Osebni Arhiv

​Problemi naj ostanejo pred vrati

Delo patronažnih sester in tehnikov obsega širok nabor obveznosti, pogosto je precej stresno, saj v domove varovancev vstopajo tudi ob težkih trenutkih, ljudje jim zaupajo svoje stiske in probleme.
Kako to zmorejo? "Delo z dojenčki je čudovito, tam zmoreš vse. Dela z umirjajočimi pa se človek tudi navadi. Prvič je najhuje, tolažiš svojce, jim svetuješ glede prehrane umirajočega. V službi mi je na rokah umrla starejša gospa, tisti dan je bil stresen. Ob takih dogodkih je prav, da se pogovoriš s sodelavko in se posvetiš sam sebi. Prav vsaka smrt se te dotakne. Pomembno je, da to vzameš kot del življenja," svojo izkušnjo strne nekdanja dolgoletna vodja patronažne službe Berta Jež. Pri delu z ljudmi je treba ohraniti profesionalno distanco. "Pomembno je razmejiti službo in osebno življenje in problemov ne nositi domov, ker jih potem tudi ponoči ne odpraviš. Izbrati si moraš tak način dela, da ne izgoriš," še opozarja.

Zakonca Kokal z Raven s patronažno sestro, njuno hčerko Bojano Vrhovnik.
Osebni Ahiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta