Perspektivnim dijakom in študentom občinska štipendija

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.12.2023 20:40

Slovenjgraška občina podelila štipendije petim dijakom in študentom. Kopica prijav je dokaz, da imajo v občini veliko mladih talentiranih ljudi, meni slovenjgraški župan Tilen Klugler

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenjgraški župan je pripravil sprejem za prve štipendiste 
Aleš Uršej

Slovenjgraška mestna občina je v šolskem letu 2023/24 podelila pet štipendij namenjenih perspektivnim dijakom in študentom. Komisija je imela vse prej kot lahko delo, saj se je na razpis prijavilo deset kandidatov s statusom dijaka in deset s statusom študenta. 

"Študenti in dijaki bodo prejemali štipendijo za obdobje enega leta. Potem se bo razpis zaključil in potrebna bo ponovna prijava. Vesel sem, da smo imeli veliko prijav za štipendije, kar je dokaz, da imamo v občini veliko mladih talentiranih ljudi," je povedal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, ki je tudi dal pobudo za oblikovanje občinskega štipendijskega sklada.

Štipendije so pomemben dopolnilni prejemek mladih, ki je tudi spodbuda za uspešnost pri učenju in aktivno delovanje na drugih področjih, ocenjujejo pri slovenjgraški mestni občini, kjer so tudi imenovali posebno komisijo v sestavi Mojca Čerče, Nada Duler, Andreja Vehovar Pezdirc in Silva Roncelli Vaupot, ki je je ob pomoči Darka Sagmeistra in Natalije Knez (oba s slovenjgraške občine) pripravila svojstven koncept štipendiranja perspektivnih dijakov in študentov. Glavni cilj štipendiranja je podelitev štipendij, ne le tistim mladim, ki so učno najuspešnejši, temveč predvsem tistim, ki izkazujejo svojo nadarjenost na različnih področjih ter so hkrati tudi zelo aktivni v lokalnem okolju. Tako je kandidat za štipendijo pridobil 20 odstotkov točk z učnim uspehom, 50 odstotkov s prepoznanimi izjemnimi dosežki in 30 odstotkov točk z izstopajočimi aktivnostmi v lokalnem okolju.

Komisija je imela izjemno težko nalogo, da je na osnovi dokazil za štipendijo izbrala tri izjemno uspešne dijake in dva izjemno uspešna študenta. Tako so štipendisti Mestne občine Slovenj Gradec za šolsko leto 2023/2024 postali študenta Hana Klančnik (Medicinska fakulteta UM) in Martin Javornik (Akademija za glasbo UL LJ - magistrski študij kitare) ter dijaki Lado Erjavc (Gimnazija Slovenj Gradec), Nastja Pavlič (Gimnazija Slovenj Gradec) in Nika Ulbl (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana - violina). Dijaki bodo prejemali štipendijo v višini 150 evrov, študenti pa v višini 190 evrov mesečno.

Dogovorili so se, da bo s štipendisti vzpostavljena stalna komunikacija in spremljanje njihovega razvoja ter njihova smiselna vključitev v dogajanje v mestni občini, kar bi vodilo do nastanka skupnost štipendistov - mladih perspektivnih šolajočih občanov, ki bi jih motivirali za aktivnejšo vlogo v življenju občine in posledično tudi za to, da po koncu šolanja ostanejo v domačem okolju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta