Pesniška olimpijada v Dravogradu: Zlata olimpijca sta Anže Brodnik in Aljoša Toplak

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.11.2022 12:05

V dvorcu Bukovje pri Dravogradu poteka že 23. Pesniška olimpijada, po dveh letih spet v živo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mentor David Bedrač s tremi od šestih finalistov
Mentor David Bedrač s tremi od šestih finalistov
Franci Kotnik

Pesniška olimpijada, že 23. zapored, se ta konec tedna po dveh letih, ko je potekala preko spleta, znova dogaja v živo. V dvorcu Bukovje pri Dravogradu se na pesniških delavnicah družijo dijaki in študentje ter tudi osnovnošolci. Projekt organizirata dravograjska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit.

Na letošnji razpis že 23. Pesniške olimpijade se je prijavilo 23 dijakov in študentov iz cele Slovenije. Mentor David Bedrač, pesnik, pisatelj, literarni mentor in urednik je na dveh sobotnih in dveh nedeljskih literarnih delavnicah gostil 18 tistih, ki so se odločili, da se jim pridružijo na vikend pesniških delavnicah na Koroškem. V soboto zvečer so na literarnem večeru razglasili šest olimpijskih finalistov, katerih poezija bo objavljena v literarni reviji Mentor. To so Alja Pušič, Aljoša Toplak, Anže Brodnik, Sandro Čeh in Simona Babnik. Za zlata olimpijca so razglasil gimnazijca Anžeta Brodnika iz Dola pri Ljubljani in študenta Aljošo Toplaka iz Markovcev. Za nagrado bosta prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2023 in že omenjeno objavo pesmi.

Aljoša Toplak, zlati olimpijec
Franci Kotnik

Na razpisu 12. Mlade pesniške olimpijade, ki je namenjena osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku, pa je prispelo 108 pesmic iz 18 slovenskih osnovnih šol (OŠ). Mladi so letos pisali pesmice na temo Vesolje v meni, nagrade pa je strokovna žirija v sestavi Maje Visinski Andrejc in Barbare Žvirc, ki je vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila 9 mladim pesnicam in pesnikom.

V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda je prvo nagrado prejela Zoja Špec (2. OŠ Slovenska Bistrica), v kategoriji učencev od 4. do 6. razreda si je prvo mesto pripisal Maks Kušej (OŠ Šentjanž pri Dravogradu), v kategoriji učencev od 7. do 9. razreda sta si prvo mesto razdelila Mina Poljšak (OŠ Kašelj) in Tobija Lakić (OŠ Kidričevo).

Priznanja smo letos prvič podelili tudi mentoricam osnovnošolcev, prejele so jih Vesna Burjak iz OŠ Črna na Koroškem, Lilijana Ladra iz OŠ Šentjanž pri Dravogradu in Sonja Lenarčič iz OŠ Kidričevo.

"Organizatorji projekta smo po dveh letih delavnic preko spleta opazili, da se dijaki in študenti raje prijavijo na delavnice v živo, saj smo imeli letos v primerjavi z lanskim letom kar dobro tretjino prijavljenih več, prav tako smo prejeli kar za tri in pol krat več pesmic osnovnošolcev kot lani. Zavedamo se, da je doživljanje delavnic preko spleta vsekakor precej drugačno od doživljanja delavnic v živo, zato smo iskreno veseli, da nam je letos uspelo udeležence ponovno gostiti v prekrasnem okolju Dvorca Bukovje, ki nam že več kot desetletje nudi čudovito zatočišče za jesenski pesniški vikend," je povedala Barbara Žvirc. Nekateri učenci višjih stopenj osnovne šole so v pesmih obravnavali nekatere vsebine, ki dajo vedeti, da se čutijo neslišani in nerazumljeni. Morebiti je to posledica koronskega časa ali pa najstniškega obdobja, razmišlja Žvirčeva.

Anže Brodnik, zlati olimpijec
Jskd, Oi Dravograd

Pesniška olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca, ovrednotiti svoje in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta