Po nesreči na Kopah se je oglasil pretreseni oče sedemletnega otroka, ki mu je tekoči trak vkleščil roko

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
02.03.2023 10:20

Oče Tilen Fidler se sprašuje, zakaj naprave, ki je ukleščila roko sina, niso hitreje ustavili, Boštjan Paradiž iz družbe Vabo pa pravi, da je pravilna reakcija strojnika preprečila najhujše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je z vstopa na štirisedežnico Pungart na Kopah, nesreča pa se je zgodila na štirisedežnici Kaštivnik, ki ji je precej podobna.
Nejc Strojnik

Nesreča, po kateri se nam je oglasil pretreseni oče mladoletnika, se je zgodila ob vstopu na štirisedežnico Kaštivnik, kjer za lažje vstopanje skrbijo s tekočim trakom. 7-letnik je na traku padel in si poškodoval roko, ki je bila ukleščena na koncu tekočega traku. "Ker je sin premajhen, mora na tekočem traku skočiti oziroma se odriniti na sedežnico. Prav takrat mu je zdrsnilo in je padel," razlaga Tilen Fidler, oče sedemletnika, ki je na Kopah smučal z mamo. Očetu ni jasno, zakaj niso sedežnice pri vstopu otroka upočasnili kot običajno. "Ko je sin ležal na tekočem traku, sedežnice niti niso takoj izključili, tako da ga je vleklo naprej. Na koncu tekočega traku je odprtina dovolj velika za otroško roko. Trak je zagrabil roko in jo povlekel noter," nadaljuje Fidler, ki se sprašuje, zakaj sedežnice, ki da je ženo potisnila naprej v sneg, niso ustavili. "Ves čas je klicala in kričala na pomoč, pa naprave še vedno niso ustavili. Ko so tekoči trak vendarle ustavili, so ukleščenega sina reševali vsaj 10 minut. Roko mu je najbolj poškodovalo nad komolcem. Otrok je kričal od bolečin, delavci pa so morali napravo razstaviti, da so roko dobili ven."

Kaj kažejo prvi izvidi?

Poškodovanega otroka so do Radelj ob Dravi odpeljali z reševalnim vozilom, od tam pa s helikopterjem v UKC Maribor. "Prvi izvidi so na srečo pokazali, da ne gre za zlom, vendar ima mehko tkivo tako uničeno, da bo najverjetneje potrebna operacija presaditve kože. Ko je bil ukleščen, mu je kožo tako stisnilo, da je ta odmrla, podobno kot pri opeklini," pravi oče, ki mu še vedno ni jasno, zakaj sedežnice niso upočasnili, da bi se tako majhen otrok lahko nanjo usedel, niti ne ve, zakaj je niso ustavili takoj po padcu, sprašuje se, zakaj ni teža zaščitena, da se kaj takšnega ne bi moglo zgoditi. Prav tako se sprašuje o varnosti na slovenskih smučiščih, saj so tudi ponekod drugod že imeli slabe izkušnje, tudi z manjšimi poškodbami.

Paradiž: Odgovornost ne more biti na strani upravljavca

"Vem pa, da so v zadnjem primeru zaposleni in reševalci opravili izjemno dobro delo, za kar se vsem zahvaljujem. Takoj, ko mi je žena povedala, kaj se je zgodilo, sem poklical številko 112. Sina sem počakal na pristajališču za helikopterje, kjer sem do prihoda reševalcev lahko počakal ob sinu." Otrok se dan po poškodbi počuti dobro, za detajlne informacije, v kakšnem stanju je roka, pa je po informacijah, ki jih ima oče, še prehitro govoriti: "Zaradi poškodb na mišičnem vlaknu bi lahko prišlo do zapletov."

Za komentar okoli nesreče smo prosili tudi Boštjana Paradiža, direktorja družbe Vabo, ki pravi, da je fant na sredi traka nerodno padel naprej in da mu je rokavico ter posledično roko potegnilo v trak. "Naš strojnik je takoj ustavil trak, odreagiral je tako, kot mora. Če ne bi, bi bila poškodba resnično huda, saj bi roko na silo ustavil mehanizem," pravi Paradiž, prepričan, da mediji pretiravajo in da odgovornost za poškodbo ne more biti na strani upravljavca smučišča. Prav tako pravi, da sočustvuje s starši ter da je vesel, da se nesreča ni končala s hujšimi posledicami. Na Kopah so bili tudi policisti, ki so naredili zapisnik o ogledu kraja nesreče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta