Podobe narave v Koroški galeriji likovnih umetnosti kot razmislek o odnosu in globoki odvisnosti človeka od narave

Jasmina Detela Jasmina Detela
06.04.2023 14:55

Umetnice v svetu, preplavljenim z digitaliziranimi podobami, s prepričljivo in posebno vizualno govorico nudijo gledalcem prostor meditativnega premisleka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KGLU, skupinska razstava Podobe narave
Jasmina Detela

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo do konca maja na ogled razstava Podobe narave. Na skupinski razstavi, ki jo je pripravila kustosinja Katarina Hergold Germ, se predstavljajo umetnice Anja Jerčič Jakob, Tina Konec, Maja Pučl, Lucija Stramec in Joni Zakonjšek ter umetniški tandem Plateauresidue.

Sodelujoče umetnice pristopajo k upodabljanju narave na specifičen, senzibilen način, ki se kaže v inovativnih pristopih k upodabljanju njenih segmentov. Njihovo ustvarjalnost odlikuje izvirno sežetje slikarske veščine s sodobnim konceptualnim pristopom pri upodabljanju tistih razsežnosti narave, ki na podlagi poglabljanja vase in hkratnega vživljanja v naravo izpričujejo predvsem njihovo osebno, neposredno in elementarno izkustvo enosti z naravo.

Kot so pojasnili v koroški galeriji, umetnice v svetu, preplavljenim z digitaliziranimi podobami, s prepričljivo in posebno vizualno govorico nudijo gledalcem prostor meditativnega premisleka. Četudi neposredno ne izpostavljajo okoljske problematike, je v njihovih delih imanentno prisoten tudi razmislek o odnosu in globoki odvisnosti človeka od narave. Njihova dela v tem smislu dopolnjuje avtorski projekt tandema Plateauresidue, dvojice, ki k naravi pristopa prek drugih medijev, sicer pa se ukvarja s problemom spreminjanja narave zaradi človeka ter opozarja na posledice, ki jih s svojim delovanjem v naravi pušča človeško delovanje.

KGLU, skupinska razstava Podobe narave
Jasmina Detela

"Ljudje pričakujejo, da bodo v KGLU videli predvsem družbeno angažirano umetnost, ampak ne smemo pozabiti, da podpiramo tudi koroške avtorje in avtorice. Tokrat je razstava posvečena prav njim, kar se mi zdi pozitivno, in pa po drugi strani, da se posvečamo naravi. Kajti neglede na to, koliko je v tem sodobnem času narava upodobljena tudi v nekih tradicionalnih medijih, je pa po drugi strani zelo težko nanjo gledati enako kot so gledali v 19. stoletju," je ob robu razstave povedala direktorica KGLU Petra Čeh.

Klasičen del razstave spomni, da je narava lepa, čudovita. Ponuja neko zavetje, v njej se lahko spočijemo, na drugi strani pa se moramo zavedati, da jo raziskujemo, da je ljudem vedno predstavljala neko skrivnost. "In ne glede na vse naravoslovne znanosti še nismo uspeli ugotoviti vseh njenih skrivnosti," meni direktorica. Pika na i razstave je video tandema Plateauresidue, ki se ukvarjata prav s tem, kaj počnemo z gozdovi, drevesi in kaj bomo pustili našim zanamcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta