Poslovil se je Črnjan Niko Brumen. Spominjali se ga bomo po domiselnih aforizmih, objavljal jih je tudi v Večeru

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
09.03.2024 10:30

V 82. letu starosti je umrl učitelj, pesnik, avtor neštetih aforizmov Niko Brumen. Sožalje svojcem izrekamo tudi iz uredništva Večera.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niko Brumen (posnetek za Večer iz leta 2007)
Jasmina Detela

V 82. letu starosti je danes zjutraj v Domu starejših na Fari na Prevaljah umrl Niko Brumen, učitelj, pesnik, avtor več knjig, aforizmov, ki jih je vrsto let objavljal tudi v časopisu Večer, kjer je stresel marsikako duhovito, pikro, satirično na račun aktualnih dogajanj in vsesplošnih dejstev in "resnic".

Rodil se je v Javorju januarja 1943, že kot majhen otrok je izgubil mater, katere smrt ga je zaznamovala vse življenje. V Črni na Koroškem je obiskoval osnovno šolo, na Ravnah gimnazijo. V Mariboru je študiral slovenski in srbohrvaški jezik na pedagoški akademiji. Poučeval je na osnovni šoli v Črni, nato pa bil večino poklicne poti zaposlen v ZDUM-u (današnjem CUDV). 

"Drugačen sem/naj tak ostanem/naj sebi le/ne drugim/sanje kradem," je zapisal v zadnji kitici svoje pesmi Drugačna molitev v pesniški zbirki Brevir duše note življenja, ki jo je izdal skupaj s pesnico Dragico Novak Štokelj in o kateri so poročali v Vzajemnosti, potem ko so ga pred leti obiskali v domu starejših. 

Nekaj Nikovih aforizmov, ki so bili objavljeni tudi v knjigah (poleg v Večeru jih je redno objavljal tudi v Črjanskih cajtngah), na tem mestu (po)objavljamo: "V sodu je vino blagoslov, v glavi prekletstvo. Koliko da ženska nase, ve le tisti, ki to plača. Ne začni sanjati novih sanj, dokler nisi odsanjal starih. Če je kuharica obilna, ne računaj, da bo tak tudi obrok. Ali je skopuh profesionalni ali ljubiteljski zbiralec denarja? Ne odločajo centimetri o tem, kako visoko se kdo nosi."

Pogreb bo v četrtek, 14. marca, ob 14. uri v Črni, žara bo v poslovilni vežici od 11. ure.

Sožalje sorodnikom in prijateljem izrekamo tudi iz Večera.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta