Preglejte, ali vam plačo obračunajo prav

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.02.2020 16:07

Jutri je dan sindikalnih odprtih vrat tudi v Slovenj Gradcu. Vabljeni so člani in nečlani sindikata, s seboj pa morajo prinesti letošnjo plačilno listo in vsaj eno iz lanskega leta ter pogodbo o zaposlitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Šilak, Lidija Jerkič in Boštjan Medik, Zveza svobodnih sindikatov. Največ nepravilnosti pri izplačilu minimalne plače pričakujejo tam, kjer so plače nizke. 
Jasmina Detela

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pripravlja jutri, 20. februarja, dan odprtih vrat v sindikalnih pisarnah po Sloveniji. Preverjali bodo pravilnost izvajanja zakona o minimalni plači, torej ali so bile te obračunane prav, pa tudi vse druge pravice v zvezi z delovnim razmerjem. Spomnimo, da od 1. januarja veljajo določbe novele zakona o minimalni plači, ki zvišujejo to plačo z 886,63 na 940,58 evra bruto in iz nje izvzemajo dodatke. Svetovanje bo potekalo individualno na 14 izpostavah, tudi slovenjgraški. Med 9. in 17. uro vabijo tako člane kot nečlane sindikata. S seboj naj prinesejo vsaj dve plačilni listi, februarsko in tudi plačilno listo iz lanskega leta, pogodbo o zaposlitvi in morebitne anekse.

Kaj se dogaja tam, kjer sindikata ni

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS, pravi, da zaposleni ne poznajo sistema obračunavanja plač, zlasti v zasebnem sektorju je to velik problem. Še vedno ne ločijo med osnovno in minimalno plačo, begajo jih tudi dodatki: "Pri dosedanjih preverjanih na terenu smo ugotovili nekatere nepravilnosti. Ne le pri načinu obračunavanja minimalne plače, ampak tudi pri nadomestilih, denimo za krajši dopust ali bolniško odsotnost, ki jih nekateri delodajalci obračunavajo od napačnih osnov."
Dosedanja praksa kaže, da je veliko delodajalcev upoštevalo spremembe plačnega sistema. Pri delodajalcih, pri katerih je organiziran sindikat, so bili popravki podjetniških kolektivnih pogodb usklajeni z zakonom in plače obračunane pravilno po novi zakonodaji. "Ne znamo pa oceniti, kaj se dogaja tam, kjer sindikata ni. Glede na vprašanja, ki jih postavljajo posamezniki, opažamo, da je veliko delodajalcev iz dodatkov izločilo dodatek za prisotnost na delu, kar je v redu. To je dodatek, ki ga delavec dobi, če mesečno ni na bolniškem dopustu. To, kar se ni dalo pred petimi leti prepovedati, so zdaj delodajalci storili sami. Marsikje spreminjajo dodatke za delovno dobo, to je stvar, o kateri je težko reči, ali je prav ali ni, treba jo je preveriti. Utegne se zgoditi, da pri marsikaterem delodajalcu februarja ne bo stimulacij. To je način, da dvigneš osnovno plačo, a ne plačaš nič več," opozarja Jerkičeva in dodaja, da so situacije zelo različne, univerzalnega odgovora, kaj je prav in kaj ne, ni mogoče dati. Po njenem mnenju je splošno pravilno, da je najmanj od februarja dalje minimalna plača 940 evrov bruto in da so dodatki, ki so bili do zdaj pod minimalno plačo, iz nje izvzeti.

Zveza svobodnih sindikatov, območna organizacija za koroško in podravje, sedež.
Jasmina Detela

Nekateri dvignili plače vsem zaposlenim

Minimalna plača v tej državi ni problem. "Problem pri nas so plače. Zaradi dviga minimalne plače se je pokazalo, kako majhne so razlike med posameznimi plačami v podjetju. Zdaj, ko se je minimalna plača dvignila za 60 evrov ali več, imamo kar naenkrat polovico ljudi z enakimi plačami ne glede na izkušnje, izobrazbo, delovno dobo ... Zagotovo bo nastal pritisk za dvig vseh plač," je dejala Jerkičeva in napovedala, da bodo prizadevanja za dvig minimalne plače nadaljevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta