(preRES) Je Slovenj Gradec res bolj razvit od občin v Mežiški dolini, kot namiguje Mojca Kert?

Urška Polanc Urška Polanc
13.04.2022 06:48

Koroški kandidati za poslanske stolčke so se spopadli v Večerovem soočenju. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Kert
Špela Peruš

"Če pohvalim župana Slovenj Gradca, mislim, da pri njem velja to pravilo - ne gleda na: ne vaš ne naš, gleda na znanje, izkušnje in kadruje na temelju meritokracije. In kam se razvija danes Slovenj Gradec? Bi si želeli, da smo kaj takega tudi v Mežiški dolini?" se je vprašala Mojca Kert iz Gibanja Svoboda.

Po nedavni raziskavi zadovoljstva z delom županov (Ninamedia) je Tilen Klugler sicer ponovno najbolje ocenjen župan med župani mestnih občin v zadnjih štirih letih (ocena 3,94). A v raziskavi občani ocenjujejo zgolj župane mestnih občine in ne ostalih, torej tudi ne občin Mežiške doline. Preverili smo koeficiente razvitosti občin za leti 2022 in 2023: v Slovenj Gradcu znaša 1,08, v treh občinah Mežiške doline (Ravne na Koroškem - 1,12, Prevalje - 1,09, Mežica - 1,19) so koeficienti višji. Po podatkih skupnosti občin je povprečni koeficient razvitosti, ki zajema kazalnike razvitosti občine (bruto dodana vrednost gospodarskih družb na zaposlenega, osnova za dohodnino na prebivalca občine in število delovnih mest na število delovno aktivnega prebivalstva občine), ogroženosti občine (indeks staranja prebivalstva občine ter stopnja registrirane brezposelnosti in stopnja delovne aktivnosti v občini) in razvojnih možnosti (oskrbljenost z dobrinami in storitvami javnih komunalnih služb, opremljenost s kulturno infrastrukturo, delež območij Natura 2000 v občini in poseljenost občine), v državi 1,00. Razvitost posamezne občine se izračuna ob upoštevanju kazalnikov, določenih v Zakonu o financiranju občin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta