(preRES) Se število delovnih mest v koroških družbah Skupine SIJ res zmanjšuje, kot trdi Milan Mrđenović?

Nejc Strojnik
12.04.2022 06:37

Koroški kandidati za poslanske stolčke so se spopadli v Večerovem soočenju. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na predstavitvi stranke Levica v Slovenj Gradcu.
Petra Lesjak Tušek

"Kar se tiče Slovenske industrije jekla, lahko povem, da je naša ravenska jeklarna, to je podatek, ki ga lahko preverite, druga v Evropi po najboljši izdelavi kvalitetnega jekla. /.../ Delovna mesta se sicer zmanjšujejo, pridobivajo pa se nova kvalitetna delovna mesta za visoko izobražene," je dejal Milan Mrđenović iz Levice. Na kako trdnih temeljih stoji njegova izjava?

Podatki SIJ-a kažejo, da SIJ Metal Ravne spada med tri največje proizvajalce orodnih jekel v Evropski uniji, SIJ Ravne Systems pa med deset največjih proizvajalcev industrijskih nožev na svetu. Uradnih podatkov, da bi bilo ravensko jeklo drugo najbolj kakovostno v Evropi, ni, je pa res, da po jeklih iz Skupine SIJ povprašujejo iz 70 držav po svetu. Število sodelavcev v koroških družbah Skupine SIJ v zadnjih letih ostaja na približno enaki ravni oziroma se celo nekoliko povečuje.

SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems in SIJ ZIP center zaposlujejo skoraj 1700 delavcev, kar je približno tretjina delovno aktivnega prebivalstva v občini Ravne na Koroškem. Družbe vseskozi iščejo dodatne delavce, predvsem iz tehničnih poklicev, ki pa jih na trgu dela močno primanjkuje. Največ sodelavcev iščejo za delo v proizvodnji, zaradi modernizacije in avtomatizacije pa potrebujejo tudi več delavcev s tehnično izobrazbo do pete stopnje. Število visoko izobraženih sodelavcev se tako v Skupini SIJ ne povečuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta