Prevalje odkrile Šparembleka, on pa svoj rodni kraj

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
12.02.2020 15:22

Na Koroškem so s ponosom sprejeli novico, da je Milko Šparemblek, ki je bil rojen na Prevaljah, prejel Prešernovo nagrado

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tem mestu je bila nekdaj trgovina Juričan in gostilna Ratajc, kjer se je rodil Milko Šparemblek.
Tomaž Ranc

Baletni umetnik Milko Šparemblek se je rodil leta 1928 na Prevaljah, kar pomeni, da ima ta koroški kraj po skladatelju Lojzetu Lebiču zdaj že drugega Prešernovega nagrajenca. Jožko Kert, dolgoletni motor kulturnega društva Mohorjan, ob tem ni skrival ponosa. Kako so Šparembleka pravzaprav odkrili, saj do leta 2010 s Prevaljami ni imel pravega stika? Živel je v Zagrebu in ustvarjalno krožil po vsem svetu.

Milko Šparemblek, koreograf in plesalec, ob podelitvi Prešernove nagrade, ob njem drugi nagrajenec, fotograf Stojan Kerbler.
Robert Balen

Ganjen prvič videl rojstno hišo

Takrat je Šparemblek, ki danes šteje 91 let, prvič obiskal rojstni kraj in tudi stal na prevaljskem odru, med predstavo pa se je z njim pogovoril predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) Tomaž Rode. "Zelo ganljivo srečanje je bilo to za Šparembleka, saj je prvič po toliko letih pojavil v rojstnem kraju, zlasti ko smo ga pripeljali pred hišo, v kateri se je rodil. Takrat smo mu poklonili tudi fotografijo te hiše, v kateri sta bili leta 1928 trgovina Juričan in restavracija Ratajc. Mož je bil ob tem presunljivo ganjen, zagotovo mu bo ostalo v spominu vse dni," razlaga Kert.

Trgovina Juričan in gostilna Ratajc, kasneje se je ta hiša imenovala Pečejeva hiša.
Arhiv Družine Juričan
Izpisek iz krstne knjige navaja, da se je Milko Šparemblek rodil v hiši Farna vas 104.
Tomaž Ranc

Veličine so preprosti ljudje

Že leto prvem srečanju s prevaljskimi rojaki, torej leta 2011, je sledil še drugi nastop Društva baletnih umetnikov na Prevaljah z njegovim obiskom, pripravili so tudi razstavo, umetniku je tedaj delal družbo Vojko Vidmar, ena osrednjih osebnosti slovenskega baleta. Tretjič pa so gala večer kot poklon Šparembleku pripravili leta 2013 ob 100. obletnici rojstva prevaljskega likovnega umetnika Franja Goloba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta