Prevaljska čistilna naprava gre v nos civilni iniciativi

Urška Polanc Urška Polanc
18.11.2019 15:42

Čistilno napravo bodo zgradili do konca leta 2021. Na prevaljski občini mirili občane, povezane v civilno iniciativo, ki je nastala predvsem zaradi pomislekov o lokaciji in vplivov naprave na okolje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokacija za čistilno napravo na Prevaljah. 
Tomaž Ranc
Lokacija za čistilno napravo na Prevaljah 
Tomaž Ranc
V civilni iniciativi so želeli tudi pojasnila glede prevoza komunalnih odplak.
Tomaž Ranc

Občina Prevalje je med zadnjimi koroškimi občinami, v katerih bodo zgradili sodobno čistilno napravo za odpadne vode. Občina je pogodbe podpisala, dela so že pričeli. Zdaj so več odgovorov na vprašanja glede čistilne naprave prejeli tudi člani civilne iniciative proti izgradnji čistilne naprave v naselju Pod Gonjami, ki so jim na občini že pred letom dni zagotovili, da bodo proces izgradnje lahko spremljali, a nato ni bilo tako. Ko so izvedeli, da so na občini podpisali pogodbo in pričeli dela, so bili nezadovoljni in razočarani, zato so sklicali sestanek. "V upravni postopek jih nismo mogli vključiti, saj ga peljemo v skladu z zakonodajo. Smo jim pa sporočili, da si lahko pri nas ogledajo vso dokumentacijo," je po sestanku s civilno iniciativo, na katerem so bili tudi predstavniki izvajalca čistilne naprave, projektant, nadzor in koordinator projekta, povedal Matic Tasič, prevaljski župan.

Po prvotnem vznemirjenju pomiritev

So pa občani, ki živijo v neposredni bližini lokacije bodoče čistilne naprave, po prvotno izraženem nezadovoljstvu sedaj nekoliko pomirjeni. Prejeli so nekaj pojasnil in dobili vnovično zagotovilo, da negativnih vplivov na okolje ne bo, referenčno napravo pa si bodo skupaj s strokovnjaki, župan zagotavlja, da še letos, ogledali v Bohinju. "Tamkajšnja čistilna naprava je podobna naši, izvajalci so isti, gre za zaprti tip čistilne naprave," nam je povedal Tasič in dodal, da so se na sestanku zavezali še k pisni analizi, primerjavi izbrane čistilne naprav z drugimi tehnologijami.

Druge lokacije niso našli

V minulem letu so iskali možnost druge lokacije, a brez uspeha, je povedal Tasič. V civilni iniciativi - poimensko se za objave v medijih nihče ne želi izpostaviti, povezuje pa prek dvesto podpisnikov - še vedno menijo, da lokacija ni najboljša, a če bi jo sedaj spreminjali, bi to pomenilo velik zamik. Občina Prevalje je po večletnih zamikih letos spomladi vendarle prejela dolgo pričakovan sklep o sofinanciranju projekta Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju Meže: sklop 2. Celotna naložba v čistilno napravo skupaj s kolektorskim sistemom v občini Prevalje je glede na podpisane pogodbe vredna 5,1 milijona evrov neto, od tega nekaj manj kot 2,6 milijona evrov kolektorski sistem, 2,4 milijona evrov čistilna naprava, preostanek pa bodo namenili nadzoru in aktivnosti obveščanja javnosti.

Negativnih vplivov na okolje naj ne bi bilo.
Tomaž Ranc

Zaprti tip čistilne naprave

Tasič je pojasnil, da so to, da čistilna naprava ne bo imela nikakršnih negativnih vplivov na okolje, s posebnimi zahtevami dodali tudi v razpis. Gradili bodo pokrito, zaprto čistilno napravo, ki naj ne bi bila hrupna in naj ne bi povzročala smradu.

Lokacija za čistilno napravo na Prevaljah
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta