Pri odvozu lesa k sosedom je zaškripalo

Urška Polanc Urška Polanc
19.03.2020 16:30

Po dražbi hlodovine, ki je imela največje razsežnosti doslej, imajo v Podgorju zaradi oviranih transportnih poti težave z odvozom lesa, italijanski kupec lesa ni niti še plačal in niti ni več odziven.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K sreči je licitacija potekala dovolj zgodaj, da ni zdaj vse kar obstalo. 
Andrej Petelinšek

V Podgorju pri Slovenj Gradcu, kjer so nedavno izpeljali nadvse uspešno licitacijo lesa - kmalu sledi še drugi krog lesne dražbe -, imajo te dni zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v prvi vrsti težave z odvozom že prodanega lesa, je povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo tradicionalno organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS). Kupci so namreč prišli tako iz Slovenije kot iz tujine. "Zaradi velike količine lesa se je vse skupaj zavleklo, v zadnjih dneh je nekoliko 'zaškripal' odvoz s strani kupcev iz prvega kroga. Kitajski kupec, ki je bil tudi največji posamični kupec, je začel odvažati prej in do daj večino odpeljal, mislim, da okoli 70 ladijskih kontejnerjev, ostalo mu jih je še sedem, osem," je dejal Jeromel. Zdaj imajo težave predvsem z italijanskim kupcem, ki se ne javlja (več): "Niti plačal še ni, ne vemo, ali bo les sploh lahko prišel iskat, ga pa na srečo nima tako veliko." Da je zaradi zastoja železnic večji problem z avstrijskim kupcem, ne morejo namreč dobiti niti vagonov za odvoz, je razložil Jeromel in dodal, da je hrvaški kupec sicer del odpeljal, a le slabih 20 odstotkov, preostalo prav tako stoji, saj jih ne spustijo čez mejo, zastoji so tudi tam.

Začel se bo drugi krog dražbe

Letošnja 14. licitacija vrednejših lesnih sortimentov, največja tovrstna v Evropi, je bila letos sicer prvič na novi lokaciji v Podgorju v mestni občini Slovenj Gradec, znova pa je postregla z rekordi na vseh področjih. Skupno je tako 865 lastnikov v prodajo v Podgorje dostavilo 6620 hlodov. Najvišjo ceno je dosegel gorski javor rebraš, posekan v snežniških gozdovih, zanj je kupec iz Nemčije odštel dobrih 29.160 evrov. Po oceni organizatorjev se je na Koroškem obrnilo skupno okoli dva milijona evrov.

Les bo o(b)stal

"Italijanski kupec je kupil samo 50-60 kubičnih metrov hruške, to ni tako občutljiv les, obstane lahko tudi do tri mesece. Zložili ga bomo nekje na strani, tako da se mu ne bo nič zgodilo," je povedal Jeromel, ki razmišlja, da se bo vse skupaj zagotovo zavleklo, a ne gre za nič katastrofalnega. Veseli so namreč, da so do zdaj že toliko odpremili, odpeljali: "Res bi nas lahko skrbelo, če bi bile na začetku odvoza takšne razmere, kot so danes." Iz prvega kroga jim je za odpeljati ostalo še dobrih 1200 kubičnih metrov lesa in 400 kubičnih metrov lesa iz drugega kroga, preostalo so že odpremili. "Malo se nam bo zavlekel odvoz iz prvega kroga. Po navadi nam je uspelo do konca marca vse prodati, razen redkim posameznikom se je zavlekel odvoz v april, sicer smo zaključili do konca marca. Tudi letos (je bil) tempo izredno dober, je pa v zadnjem tednu vse dobesedno obstalo," razmišlja Jeromel in dodaja, da bodo kupci les v vsakem primeru dobili, ne bo se kar pokvaril. "Brez problema lahko mesec in pol počakamo. Vse bomo pospravili na rob, neka večja količina ne bo ostala, oškodovali bomo le lastnika zemljišča, ker mu ne bomo mogli vzpostaviti travnika za košnjo," je povedal. Upa pa, da bodo čim prej spet vzpostavili transportne poti in da se meje ne bodo povsem zaprle, predvsem proti Hrvaški in Avstriji, kamor morajo odpeljati največ lesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta