Primož Suhodolčan: Na Sušnika smo gledali kot na veliko avtoriteto

V sklopu 21. Sušnikovih dni so se v preteklih dneh zvrstili dogodki v čast dr. Franca Sušnika, ustanovitelja Gimnazije Ravne na Koroškem in študijske knjižnice. Spomine na enega pomembnejših mož predvsem v koroškem prostoru je v sicer tematsko raznovrstnem pogovoru v prevaljski knjižnici obujal tudi Korošec ter otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Suhodolčan z anekdotami nasmejal zbrane, s spomini iz otroštva pa opomnil na očeta Leopolda Suhodolčana ter dr. Franca Sušnika.
Žana Vertačnik

Ni zanemarljivo, da si je film Košarkar naj bo, posnet po zgodbi pisatelja Primoža Suhodolčana, od lanskega septembra, ko je film prišel v kinematografe, ogledalo že okoli 90 tisoč gledalcev. Da je prenašati jezik iz knjižne v filmsko predlogo lahko velik izziv, je povedal avtor knjige: ''Velikokrat ljudje ne razumejo, da sta filmski in knjižni jezik dve popolnoma različni kategoriji, tega se sploh ne da mešati.'' Ko pogovor, ki ga je v četrtek v prevaljski knjižnjici vodila Alenka Miler, nanese še na to, da je knjiga prevedena v srbščino, angleščino, izdana pa je bila tudi v Braillovi pisavi, Suhodolčan pove, da zdaj nastaja še v obliki lahkega branja: ''Ta je namenjena disleksikom in tistim, ki nimajo koncentracije, težje berejo in sledijo.''  Sam sodeluje pri različnih humanitarnih akivnostih, pridružil se je Zvezi prijateljev mladine in akciji Pomežik soncu: ''Vsako leto se pelje otroke iz socialno ogroženih družin na morje, tam sem jih večkrat tudi obiskal. Poskušam jim dati dobro voljo in pozitiven pogled na svet.'' Hitro ga spomin ponese tudi v svoje otroštvo, pri čemer pove, da kljub odličnim učiteljicam slovenščine, slovnice nikoli ni imel zares rad. ''Nikoli nisem znal stavčnih analiz in vsega tega. Zgodbo sem že napisal, ampak prehitro mislil, roka je šla prepočasi in sem pisal kar brez vejic. Spodaj je bilo seveda rdeče, moral sem na zagovor k ravnatelju. In to še ne bi bilo tako hudo, če ne bi bil ravnatelj Leopold Suhodolčan,'' se na duhovit način spomni svojega očeta. V smehu še nadaljuje: ''Potem sem se domislil, da bi postavil več vejic, za vsako besedo, naj si pač učiteljica zbere, katera vejica bo v redu.''

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta