Protestni shod na Ravnah za višje delavske plače

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
25.10.2018 10:53

Sindikat Skei danes ob 14. uri, ko delavci odhajajo iz dopoldanske izmene in ko se začenja popoldanska izmena, na osrednjem mestnem platoju organizira protest zaradi "ignorance večine delodajalcev na Koroškem". Po zadnjih podatkih sindikata naj bi eden od delodajalcev delavcem prepovedal udeležbo na shodu, kateri, ne konkretizirajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja v Metalu Ravne
Marko Vanovšek

Regijska organizacija Skei Koroške zaradi "ignorance večine delodajalcev na Koroškem" ob zahtevah za višje plače danes ob 14. uri na osrednjem mestnem platoju na Ravnah pripravlja protestni shod.
Kot pojasnjuje predsednik koroškega sindikata SKEI Vili Novak, je k shodu spodbudila predvsem nepripravljenost odgovornih za pogajanja za dvig plač v skupini Sij - Slovenska industrija jekla, zlasti v Sij Metalu Ravne. Pričakujejo okoli 300 delavcev, zahtevajo pa vzpostavitev socialnega dialoga, dvig osnovnih plač, kar bi pomenilo višje plače in posledično tudi višje zneske pri odmeri pokojnine, pravične in razumljive plačilne sisteme, večje nadomestilo za pogoje dela in perspektivna delovna mesta za mlade. Iz ignorance večine delodajalcev pri dvigu plač izvzemajo Tab Mežico, Abrasiv Muto, Tro Prevalje in Monter Dravograd, saj so v teh podjetjih zlasti v zadnjem obdobju prilagajali plače situaciji na trgu dela, kjer proizvodnih delavcev primanjkuje. Po zadnjih podatkih sindikata naj bi eden od delodajalcev delavcem prepovedal udeležbo na shodu, precejšnji pritiski so tudi v enem od podjetij na delavce, kjer naj bi jim bili tudi omejevali opredeljevanje do shoda in "všečkanje" komentarjev v prid shodu na družbenih omrežjih.
"Cilj je predvsem dvig osnovnih plač," je poudaril Novak. Če se tudi po protestnem shodu ne bo spremenilo nič in delodajalci ne bodo imeli posluha, bodo organizirali stavko. "Poti nazaj ni več, umika ni, je le še stopnjevanje," je dejal Novak. Za odziv smo že ob napovedi shoda vprašali tudi v Sij, a se za komentar shoda niso odločili. So pa v Sij Metalu nedavno že pojasnili prizadevanja in izpostavili podatke o dosedanjem dvigu plač kot tudi spremembe sistema nagrajevanja. Andrej Gradišnik, glavni direktor Sij Metala, je izpostavil tudi, da so pogajanja za enotno Podjetniško kolektivno pogodbo prekinili na pobudo sindikatov, da bi ohranili dosedanji sistem, v katerem ima vsaka družba v Skupini Sij svojo pogodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta