Radlje ob Dravi: Donirana hrana bo lažje in hitreje našla pot do upravičencev

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
20.12.2022 15:04

Javni zavod ŠTKM iz Radelj ob Dravi je ob mednarodnem dnevu solidarnosti prevzel povsem novo tovorno vozilo, ki bo služilo razvozu hrane v okviru projekta Donirana hrana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni "krivci", da imajo v Raldjah novo vozilo: Gregor Likar, Jože Čas, Sandi Markon in Katja Hvala.
Nejc Strojnik

V Radljah ob Dravi so po zgledu nekaterih drugih koroških občin pred dobrima dvema letoma zagnali projekt Donirana hrana, ki ga vodi zveza Lions klubov Slovenije, lokalno pa kot nosilec projekta deluje Javni zavod ŠKTM. Vse od takrat se količina zbrane in razdeljene hrane povečuje, zato je vedno večjo logistično težavo predstavljal tudi prevoz te hrane. "Projekt izvajamo skupaj s območnim združenjem Rdečega križa in smo ga v tem času pripeljali na precej visoko raven. Seveda se venomer soočamo z raznimi izzivi, ki nam jih pomaga reševati lokalno okolje. Osnovni cilj je pomoč ljudem, ima pa donirana hrana tudi druge učinke, spodbujanje solidarnosti denimo, vrednote, ki je v tem turbo kapitalističnem času še kako pomembna," pravi direktor Javnega zavoda ŠKTM Gregor Likar. Količina zbrane in razdeljene hrane se letno povečuje. V letu 2021 je bilo v sklopu projekta v Radljah razdeljenih več kot 15 ton oziroma več kot 74 tisoč kosov donirane hrane, v večini sadja in zelenjave ter kruha in drugih pekovskih izdelkov. "To količino hrane smo letos presegli že novembra. V projektu je trenutno aktivnih 92 upravičencev. Hrano vsaj en krat tedensko prejema okoli 70 upravičencev, namenjena je več kot 140 članom gospodinjstev," razloži Likar. Nekateri po hrano prihajajo sami, drugim, ki te možnosti nimajo, jo dostavijo. In prav dostava jim je predstavljala enega večjih izzivov. Na tem mestu so na pomoč priskočili lokalni podjetniki in s skupnimi močmi kupili novo tovorno vozilo za prevzem in razvoz hrane. "Zdaj bo mnogo lažje," je jasen Likar.

Nejc Strojnik

Ponosni, da so pomagali

S sredstvi za nakup novega forda courierja so pomagala podjetja Hmeljarstvo Čas, Stroka.si, in Summit motors. "Naše podjetje glavnino dejavnosti opravi v občini Radlje ob Dravi, zavedamo se odgovornosti do kraja, zato smo z veseljem pristopili. Zadovoljen sem, da smo nabavili kakovostno vozilo, ki, verjamem, bo služilo svojemu namenu," je ob tem povedal Jože Čas, katerega podjetje je prispevalo 10 tisoč evrov. "Tudi naše podjetje zelo rado pomaga lokalnemu okolju. Pri kakšnih donacijah se denar porazgubi, tukaj pa smo videli resnično koristne učinke, saj projekt zmanjšuje stroške, zmanjšuje odpad in ogromno doprinese tistim, ki so pomoči potrebni. Ponosen sem, da smo lahko del tega in upam, da bomo lahko še naprej sodelovali," pa je dejal Sandi Markon, direktor podjetja Stroka.si, ki je prispevalo pet tisočakov. Čeprav so locirani v Ljubljani, so k projektu z veseljem pristopili tudi v podjetju Summit motors in donirali 2 tisoč evrov. V podjetju so ponosni, da so se v Radljah odločili ravno za forda, ki velja za vodilno znamko gospodarskih vozil v Evropi. "Courier je najmanjši med tovornimi vozili, a ima vseeno veliko prostora, je varen in ekonomičen pri porabi goriva," je razložila Katja Hvala.

Namen projekta Donirana hrana je zbrati neoporečno hrano in jo brezplačno predati tistim, ki jo potrebujejo. Projekt ima poleg osnovnega cilja, pomagati posameznikom, še veliko drugih pozitivnih učinkov. Zmanjšuje se količina zavržene hrane, povezuje prostovoljce in različne humanitarne organizacije, omogoča dodatne zaposlitve delavcev preko sistema javnih del, koristi donatorjem pri njihovih marketinških aktivnostih, ozavešča lokalne skupnosti in jih aktivira, pozitivno vpliva na odnos do hrane. Projekt teče tako, da  prostovoljci, člani Lions klubov, Območnih združenj Rdečega križa Slovenije, Karitasa, zaposleni v javnih zavodih ter prostovoljci drugih društev vsak dan v trgovinah prevzamejo hrano, ki je pripravljena za ta namen. Prevzeto hrano razdelijo upravičencem, delno isti dan, delno naslednje dopoldne.

Nejc Strojnik

Koroška kot zgled

V Radljah sta v projekt vključeni trgovini Lidl in Hofer, kjer hrano prevzamejo vsak dan po zaprtju trgovin. Projekt se sicer izvaja v 30 krajih po Sloveniji, vanj pa so poleg Lidla in Hoferja vključeni še Mercator, Spar in Tuš. "Pred desetimi leti, ko smo začeli s projektom, smo morali kar precej prositi trgovce, da so se vključili, zadnja leta pa nas kontaktirajo kar sami. V celotni državi je v projekt vključenih 121 trgovin, od tega jih je 7 na Koroškem," pojasnjuje Zdenko Podlesnik, pooblaščenec za projekt Donirana hrana pri Zvezi Lions klubov Slovenije. "Letno skupaj zberemo več kot 1000 ton hrane, tukaj je govora o milijonih evrov. Še bolj bistven pa je podatek, da s tem pomagamo več kot 10 tisoč ljudem. Žalostno sicer je, da moramo to početi, a je dobro, da to delamo z veseljem. Dobro je tudi, da smo leta 2017 uspeli donirano hrano spraviti v zakon," dodaja Podlesnik, ki Koroško, kjer projekt poteka v vseh treh dolinah, označuje za zgled, kako se s sodelovanjem lahko marsikaj doseže. "V manjših krajih ljudje prej in raje stopijo skupaj." V radeljski projekt je vključenih okoli 15 prostovoljcev in dva redno zaposlena. "Samo s prostovoljci bi bilo težko. Tukaj je ključna lokalna skupnosti, ki zato namenja denar. Ljudje imajo posledično službo. Čutijo se odgovorne. To je recept," še dodaja Gregor Likar iz Javnega zavoda ŠKTM. "Ampak solidarni moramo biti celo leto. Ne le decembra, ko je vse zavito v celofan."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta