Razmere na Koroškem: Zalitih nekaj kleti, a Meža je tokrat ostala v strugi

Precej močnejše neurje kot v ponedeljek zvečer je Koroško zajelo danes popoldne. Meteorna voda je povzročala težave, črni scenarij pa se ni uresničil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroški gasilci ostajajo v pripravljenosti, na fotografiji prostori PGD Prevalje.
Urška Polanc

Prva noč z novimi obsežnimi padavinami na Koroškem je minila relativno mirno, le na Prevaljah so morali evakuirati nekaj ljudi zaradi plazov, preventivno so zaprli tudi nekaj cest, v Črni v Topli je spet odneslo cesto. Situacija se je danes čez dan, sploh v popoldanskih urah, ko je na Koroškem obveljal rdeči alarm in so se padavine pomaknile in obstale bolj na vzhodu, zaostrila.

Že v ponedeljek so morali na Prevaljah preventivno evakuirati družino Skrivalnik na Poljani zaradi grozečega plazu za hišo. Na Prevaljah je sicer, kot nam je povedal župan Matic Tasič, aktivnih plazov še več, okoli pet. V občini so imeli včeraj do šeste ure zvečer 14 intervencij, reka Meža je narasla, bila blizu razlitja, saj ponekod brežin ni več, a sicer ostala v svoji strugi, nam je še povedal Tasič.

Z vso resnostjo in v polni pripravljenosti so noč na torek pričakali tudi v Dravogradu. "Res hud 20-minutni naliv je bil včeraj v popoldanskem času, tudi v ponedeljek zvečer in v prvem delu noči na torek je deževalo, a ni bilo posebnosti. Ves čas smo v pripravljenosti, pokrivali smo plazove, ki ogrožajo hiše, razdelili smo veliko vreč, da so občani lahko zavarovali svoje imetje. Nekaj težav smo imeli z Ojstriškim potokom, z nekaterimi manjšimi plazovi, hudourniki so prinašali material. Bila so posamezna črpanja," razlaga poveljnik dravograjske civilne zaščite Bojan Zavec. Začasno se je povečal tudi pretok Drave, ki je včeraj čez dan znašal okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo, kar je približno dvakrat toliko ko ob običajnih razmerah. Preventivno ostajata zaprti tudi prometnici Dravograd-Ravne na Koroškem in Črneče-Libeliče.

Da je Meža čez dan v Črni postala kar deroča, bistveno bolj kot v ponedeljek, a še vedno ni predstavljala grozeče nevarnosti, je včeraj zvečer ocenila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak: "Nismo imeli nobene intervencije, poškodovalo se je še nekaj cest, a smo jo potem v Heleni že vzpostavili nazaj. Ko gre za makadamsko izvedbo, jo hudournik pač hitro uniči. Pogovarjali smo se že, kaj je treba narediti drugače. Cesta v Toplo je na nekaterih predelih kar nevarna. Cel dan smo bili na terenu, ogledali smo si odseke, ki so še nevarni, naročevali, kam naj gredo. Stroji so v vodotokih še naprej odstranjevali materiale."

Tudi mežiški župan Mark Maze je vesel, da se je kljub precej bolj črnogledim napovedim razpletlo, kot se je. "Ponekod je zabilo kanalizacijo, v manjšem obsegu je poplavilo podjetje Cablex, nekaj občanov in občank smo preventivno evakuirali. Glede na vse skupaj smo jo odnesli kar v redu, sicer je še cel dan deževalo, a na srečo dež ni povzročal prevelikih nevšečnosti. Upam, da bo tako ostalo. Smo pa bili in smo še v polni pripravljenosti, tudi naše reakcije so hitre," pa je včeraj zvečer dejal Maze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta