Regres v TAB Mežica enak kot v SIJ Metalu Ravne

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
05.06.2020 17:05

Iz mežiške družbe danes posredujejo še nekaj dodatnih informacij o oteženih razmerah v podjetju v (po)koronakrizi, o čemer smo poročali, med drugim tudi podatek o regresu, ki ga bodo delavci prejeli junija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja TAB Mežica v Žerjavu. "Pri industrijskih baterijah pričakujemo, da se bo situacija znormalizirala s 3 do 6 mesečnim zamikom," razlaga Bogomir Auprih.  
Andrej Petelinšek

Potem ko smo poročali, da so sindikati oziroma delavci na ravenski lokaciji družb Skupine SIJ - Slovenska industrija jekla ta teden izrazili nezadovoljstvo z letošnjim regresom in da so med drugim razočarani deloma tudi zato, ker v nekaterih družbah v koroškem okolju kljub krizi napovedujejo boljši regres, so danes iz Tovarne akumulatorskih baterij - TAB Mežica sporočili, da bodo tudi pri njih junija izplačali 1050 evrov regresa. Regres pa ostaja nespremenjen, torej minimalen, tudi po četrtkovem sestanku na sedežu SIJ, na katerem je uprava socialnim partnerjem podrobneje predstavila oteženo situacijo. V sindikatih v SIJ zdaj pričakujejo, da bodo poslovodstva posameznih družb delavcem predstavila razmere na zborih delavcev v družbah in s tem tudi razloge za nizek regres.
O razmerah v TAB Mežica smo nedavno že pisali, in sicer da bodo morali reševati delovna mesta za sto delavcev, za katere ni oziroma je manj dela. "V podjetju TAB, ki zaposluje okrog 700 ljudi, se v času korone, tako kot tudi številna druga slovenska podjetja, soočamo s padcem poslovanja glede na normalno poslovanje. V marcu smo beležili padec za 10 %, v aprilu za okrog 50 %, v maju 30 %, za junij pa pričakujemo 20-30 % upad. Zaradi upada poslovanja je bilo na čakanju v mesecu aprilu okrog 370 ljudi, v maju okrog 200 ljudi, junija bo na čakanju okrog 90 ljudi. S podobnim upadom poslovanja se sooča tudi naše hčerinsko podjetje TAB Makedonija," še dodatno pojasnjujejo danes.
Kot še ocenjujejo v TAB, so korona ukrepi, ki jih je sprejela vlada, na splošno zelo dobri in jih pozdravljajo, saj so pozitivno prispevali k ohranitvi delovnih mest. "Ker ukrepov, kot je na primer čakanje na delo, po juniju ne bo več na voljo, je glede na naše trenutno stanje z naročili vprašljivih okrog 100 delovnih mest. To rešujemo in bomo še reševali s premestitvami delavcev v okviru TAB skupine v Sloveniji, nepodaljševanjem pogodb za določen čas, upokojitvami in žal bodo morebiti potrebne tudi prekinitve pogodb. Tu se bomo trudili, da bo teh čim manj. Želimo si, da bi se zakonodaja glede upokojevanja (vsaj sedaj v korona času) spremenila v smeri, da bi lahko delodajalec odločal, kdaj bo šel delavec v pokoj, ko doseže pogoje za upokojitev," še dodaja direktor Bogomir Auprih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta