Reševalci opozarjajo: smučarske ture je treba izbrati previdno

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
08.01.2019 16:29

Pri planinarjenju, alpinizmu in turnem smučanju je treba upoštevati varnostna pravila. Koroški gorski reševalci so lani posredovali 20-krat. Vabijo k udeležbi na Lavinskem dnevu 19. januarja na Raduhi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če je le mogoče, se pozimi nikoli ne odpravimo sami v gore.  

Mnogi ljubitelji gora se na ture podajajo le v poletni sezoni, vse več pa je takih, ki jih gorski svet pritegne tudi pozimi. Poleg planincev in alpinistov je vedno več turnih smučarjev. Za nasvete, kako poskrbeti za lastno varnost, smo povprašali pri Gorski reševalni službi (GRS) Koroške, sogovornik je načelnik Miran Kaker.
Razmere v gorah se pozimi bistveno spremenijo. Na katere okoliščine moramo biti pri načrtovanju zimskih izletov še posebno pozorni?
"V zimskih dneh je planinski svet prekrit s snegom in gibanje po tem terenu se zelo razlikuje od tistega poleti. Pozimi se moramo zavedati, da je dan precej krajši, temperature so lahko zelo nizke, hitro pa se tudi spreminjajo razmere, nikakor pa ne smemo pozabiti na proženje snežnih plazov. Pozimi sneg zakrije markacije, tako da moramo skrbno načrtovati turo in na slepo ne zaupamo gazi, ki je pred nami. Če je le mogoče, se pozimi nikoli ne odpravimo sami v gore."
V gore se moramo podati načrtovano in odgovorno. Kako načrtujemo turo, kaj upoštevamo, česa nikakor ne smemo prezreti? Kaj vse moramo preveriti?
"Ko izlet načrtujemo, se vprašajmo, ali smo izbrali cilj in pot, ki sta primerna naši fizični in psihični pripravljenosti, in preverimo, kakšni so vremenska napoved, padavine, vidljivost, vetrovi in kolikšna je nevarnost proženja snežnih plazov. Preverimo, ali so na poti koče ali bivaki, kamor bi se ob poslabšanju vremena zatekli, in ali so ti odprti. Prav tako premislimo, kako dolga je tura in koliko časa bomo potrebovali za celotno pot, kajti pot do vrha je le polovica naše izbrane poti, naš cilj pa je varna vrnitev v dolino. Doma povejmo, kam točno smo namenjeni in približno kako dolgo bo tura trajala."
Tudi oprema planincev je pozimi drugačna kot poleti.
"Res je, oprema za obisk gora pozimi se precej razlikuje od letne, ravno tako kot razmere. Zelo pomembno je, da imamo kakovostna oblačila, ki nas ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago, nepogrešljivi so tudi zimski čevlji in gamaše. Za varno gibanje pa potrebujemo tudi nekaj tehnične opreme, ki je ravno tako pozimi nepogrešljiva. Cepin in dereze sodijo v vsak nahrbtnik, prav tako postaja nepogrešljiv tudi lavinski trojček, ki je sestavljen iz lavinske žolne, sonde in lopate. Seveda pa naj bodo poleg vsega naštetega v nahrbtniku nadomestno oblačilo, kapa, rokavice, zadostna količina tekočine, energijska ploščica, žepni nož, sveča in vžigalnik ter čelna svetilka. Pomembno je, da vsak posameznik, ki ima tehnično opremo, to zna tudi pravilno uporabljati. V ta namen GRS po vsej Sloveniji organizirajo tečaj varne hoje v gore in pravilne uporabe zimske opreme. Ta tečaj bo na Koroškem v januarju."

Miran Kaker
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta