Roboti bodo vozili hrano, zdravila in odpadke

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.04.2019 15:53

Robote, ki bodo razvažali 120 do 160 kilogramov težke vozičke s hrano in na ta način razbremenili zaposlene, bi radi kupili z evropskimi sredstvi in jih uvedli do konca leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SB Slovenj Gradec
Janez Lavre, direktor splošne bolnišnice Slovenj Gradec.
Jasmina Detela
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, vrstomat.
Jasmina Detela
Naslednje leto bo sklejena obnova kuhinje v bolnišnici.
Jasmina Detela

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je pripravila novelacijo sanacijskega programa, ki je tudi osnova za finančni načrt bolnišnice - ta predvideva, da bodo letos poslovali z 293 tisoč evri primanjkljaja. V veljavi ostaja 23 sanacijskih ukrepov, ki jih bodo uresničili še letos in prinašajo 2,7 milijona evrov prihranka. "Če bomo realizirali vse, kar smo si zadali, bomo ob koncu leta morebiti celo uravnoteženo poslovali," je dejal direktor bolnišnice Janez Lavre in za leto 2020 in leto pozneje napovedal pozitivno poslovanje.

Takoj bi zaposlili osem specialistov

Lavre pojasnjuje, da bodo imeli sanacijski ukrepi minimalni vpliv na oskrbo pacientov in zaposlene, prav tako ohranjajo investicije in razvoj ter vpeljevanje novosti, med njimi tudi nakup robotov, namenjenih za prevažanje hrane.
Med noveliranimi sanacijskimi ukrepi izpostavlja zmanjševanje laboratorijskih preiskav v antikoagulantni ambulanti, zmanjšanje števila nadur inštrumentark, spremembo dela v administraciji, povečanje ambulantnega dela na področju operacij krčnih žil po metodi Evla, širitev hospitalne in ambulante dejavnosti na pediatrične nevrologije, večji nadzor nad strokovnim izobraževanjem zaposlenih, kadrovsko popolnitev nosilcev dejavnosti, znižanje stroškov dela (predvsem nadur), zmanjšanje porabe sanitetnega materiala ...

Novost so tudi vrstomati v bolnišnici.
Jasmina Detela
Janez Lavre
Jasmina Detela

Nihče ne bo ostal brez službe

Letos za naložbe v zgradbe namenjajo 3,4 milijona evrov. Pripravlja se projekt za nadomestno gradnjo dotrajanega kirurškega bloka, načrtujejo tudi izdelavo projektov za rušitev t. i. kloštra in njegovo nadomestno gradnjo, nadaljuje se obnova kuhinje, ki bo sklenjena prihodnje leto. Projekt je vreden okoli dva milijona evrov. Obnova je nujna, saj imajo dva kotla še iz leta 1959. "Že pri prihranku energije se nam investicija povrne v dvanajstih letih. Trudimo se povečati tržno dejavnost naše kuhinje z jedilnico. Za primerjavo, januarja letos smo prodali za 8000 evrov več obrokov kot januarja 2018," pove direktor.

Tako izgleda robot za raznašanje hrane
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta