Še naprej brez dogovora med občinskim svetom in županom Podvelke

25.09.2021 06:15
Svetniki trikrat potrdili sklep za odprtje oddelka vrtca v Lehnu, a župan tega ni izpeljal. Ministrstvo na sestanek povabilo ravnatelja, župana in občinska svetnika
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan in občinski svet Podvelke ostajata vsak pri svojem. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Poročali smo že o prizadevanjih v Podvelki za ponovno odprtje oddelka vrtca v Lehnu, pri katerih je starše podprl tudi občinski svet, saj je na sejah trikrat soglasno sprejel sklep za ponovno odprtje. Svetnik Janez Otorepec opozarja, da župan Anton Kovše - v nasprotju z zakonom o lokalni samoupravi in statutom Občine Podvelka - sklepa ne želi realizirati.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) je svetniku pritrdilo: "Po preučitvi celotne korespondence glede neizvrševanja soglasno sprejetih sklepov občinskega sveta glede odpiranja novega oddelka vrtca v Lehnu na Pohorju in dodatnega oddelka vrtca na Kapli ugotavljamo, da v tej zadevi niso bila spoštovana določila zakona o lokalni samoupravi, ki določajo ravnanje župana v primerih, ko meni, da je posamezna odločitev občinskega sveta v nasprotju s statutom ali drugim splošnim aktom občine, med katere sodi tudi proračun občine."

Na naše vprašanje, kako (lahko) v tem primeru nadalje ravnajo in ukrepajo, pa MJU odgovarja: "Pristojno ministrstvo mora organu nuditi ustrezno strokovno pomoč in zagotoviti strokovno sodelovanje." Pri tem so poudarili še, da so občinski organi pri sprejemanju vsebinskih odločitev samostojni in da državni organi zaradi ustavno zagotovljene avtonomije lokalne samouprave vanje ne smejo posegati. Občinski organi pa so zavezani spoštovati tako zakone in ustavo kot tiste predpise, ki so jih sami sprejeli.

​Pojasnil župana nimajo

Na MJU nadalje pojasnjujejo, da je župan prvi varuh zakonitosti v občini, zato ima možnost zadržati odločitve občinskega sveta, če meni, da so te v neskladju z zakonom. "Ob zadržanju izvajanja odločitve občinskega sveta župan opozori pristojno ministrstvo na nezakonitost take odločitve."

V konkretnem primeru gre za vsebino in predpise s področja predšolske vzgoje, za katero je pristojno ministrstvo za izobraževanje, znanost, šolstvo in šport (MIZŠ). Za pojasnila smo se obrnili tudi nanj. Nanj se je prav tako, kot prvi v prizadevanjih za ponovno odprtje vrtca v vaški skupnosti Lehen, spomladi obrnil ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Brezno - Podvelka, pa tudi ena izmed občinskih svetnic. V zvezi z obravnavano problematiko je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec poleti prejela še pisno poslansko pobudo Zmaga Jelinčiča Plemenitega ter nanjo podala pisni odgovor.

Na MIZŠ so nam povedali še, da pojasnil o tem, zakaj je zadržal sklepe občinskega sveta, od župana še niso prejeli, čeprav je MJU 10. avgusta 2021 nanj naslovilo dopis, v katerem je opozorilo na zakonske podlage, ki županu omogočajo zadržanje sklepa občinskega sklepa, in pojasnilo, kakšno mora biti njegovo ravnanje v tem primeru. MIZŠ je v zvezi z opisano situacijo sklenilo, da povabi na skupni sestanek ravnatelja šole, župana in oba neposredno vpletena občinska svetnika. Sestanek je napovedan za konec septembra 2021.

​Politično vprašanje

Župan občine Podvelka Anton Kovše vnovič pojasnjuje, da je sklep zadržal, saj za vrtec nima denarja, sam pa je odgovoren za proračun. Ministrstva o zadržanju sklepa ni obvestil, saj so ga obvestili že drugi in bi lahko odreagiralo, dodaja.

Vprašali smo ga še, kaj si obeta od sestanka na ministrstvu. "Če bodo dali denar, bo, če ne bodo dali, pa ne bo," je odgovoril. Svetnik Janez Otorepec se ob istem vprašanju sprašuje, kaj je sploh še možno, glede na to, da je 1. september mimo. Da je vrtec sicer mogoče odpreti tudi 1. oktobra, 1. novembra, je še dodal, v upanju, da bo ministrstvo pristopilo na način, kakor so pooblaščeni, in da bo zadeva rešena tako, da bo možno vrtec odpreti.

"Kadar se župan in občinski svet ne moreta sporazumeti o določenem vprašanju, pride do pat pozicije, ki jo lahko razreši samo politični dogovor. Načeloma sicer župan izvršuje odločitve občinskega sveta, vendar si z občinskim svetom po sistemski zakonodaji ne stoji v medsebojnem hierarhičnem razmerju. Navedena organa imata vsak svoje pristojnosti in zato pri izvajanju občinskih pristojnosti eden brez drugega ne moreta. Zato torej v tem primeru ne gre za pravno, pač pa za politično vprašanje," je svoje pojasnilo zaključilo MJU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta