Slovenj Gradec in Mislinja prvi dojenju prijazni mesti

Jasmina Detela
10.11.2022 11:38

Pogostnost dojenja se v Sloveniji po odpustu iz porodnišnice hitro zmanjšuje, kaže statistika. A ne povsod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Slovenj Gradcu in Mislinji se veselijo laskavega naziva.
Unicef Slovenija

Slovenj Gradec in Mislinja sta prvi občini v Sloveniji, ki se ponašata z nazivom Dojenju prijazno mesto. Gre za mednarodno pobudo, s katero si Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD), ki deluje pod okriljem Unicefa Slovenija, prizadeva izboljšati pogostnost dojenja v lokalnem okolju na področju celotnega mesta. "Dojenje prinaša številne prednosti za dojenčka in doječo mater. Dojeni otroci primerneje rastejo in pridobivajo telesno maso, so manj bolni in imajo boljši nevrološki razvoj. Edinstvena sestava ženskega mleka, ki vsebuje dejavnike proti okužbi in vnetju, skupaj s kožnim stikom pri dojenju zagotavlja optimalno zdravje, ščiti pred vplivi okolja in spodbuja razvoj otrokovega imunskega sistema," pove pediatrinja Andreja Tekauc Golob, predsednica NOSD. In nadaljuje, da ima dojenje tudi zdravstvene prednosti za matere, saj imajo manjšo možnost, da bodo zbolele za rakom jajčnikov ali dojk, ki sta dva od vodilnih vzrokov smrti pri ženskah. Dlje ko dojijo, manj tudi zbolevajo za številnimi kroničnimi obolenji modernega sveta. V treh letih, odkar projekt, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, deluje, so v njem sodelovale štiri občine, poleg dveh že omenjenih še Novo mesto in Kranj. Slovenj Gradec in Mislinja sta v tem času izpolnila vse kriterije projekta in kot prvi občini v Sloveniji pridobili naziv Dojenju prijazno mesto.

V povprečju matere v Sloveniji svoje otroke dojijo sedem mesecev. Imamo sicer visok delež dojenja v porodnišnicah, od katerih jih ima večina naziv Novorojencem prijazna porodnišnica. V prvih dneh in tednih je dojenih 90,2 odstotka dojenčkov. Pogostnost dojenja pa se po odpustu iz porodnišnice hitro zmanjšuje. Tako je na primer dojenih le še 54,6 odstotka šestmesečnih dojenčkov in 22,3 odstotka dvanajstmesečnih. Kakšno pa je stanje v dojenju prijaznih mestih, kjer so v zadnjih treh letih naredili pomembne korake pri spodbujanju dojenja? Statistični podatki za Slovenj Gradec in Mislinjo (gre za podatke o načinu hranjenja otrok ob sprejemu in odpustu z Oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec za 2021) kažejo, da je izključno dojenih otrok v starosti do enega meseca 24 odstotkov, v starosti od enega do šest mesecev pa 45 odstotkov. Dojenih otrok v starosti od šest do dvanajst mesecev je 20 odstotkov (ob sprejemu) oziroma 18 odstotkov (ob odpustu iz porodnišnice).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta