Slovenj Gradec: Pacientom se ne bo treba več voziti drugam

Jasmina Detela Jasmina Detela
23.05.2023 15:20

V koroški bolnišnici prenovili prostore za nuklearno medicino ter dogradili prizidek. Imajo tudi novo gama kamero, ki je ena največjih pridobitev v zadnjih petih letih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenjgraška bolnišnica je bogatejša za novo gama kamero
Jasmina Detela

V slovenjgraški bolnišnici so bogatejši za nov prizidek, kjer so med drugim tudi prenovljeni prostori enote za nuklearno medicino s sodobno gama kamero. Ena največjih naložba v zadnjih petih letih je ocenjena na 3,9 milijona evrov (z DDV), niso pa še pridobili dovoljenja ministrstva za zdravje glede zaračunavanja storitev zdravstveni zavarovalnici. Dolgoročno načrtujejo, da bodo z gama kamero opravili okoli 5000 preiskav letno.

Slovenjgraška bolnišnica je bogatejša za novo gama kamero
Jasmina Detela

"To je ena izmed največjih pridobitev za našo bolnišnico in paciente na Koroškem v zadnjih petih letih, kajti gre za preiskave nuklearne medicine, ki jih bomo sedaj izvajali na sodobnem aparatu tudi na Koroškem," je povedal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre. Doslej je namreč moralo okoli 1500 pacientov letno to storitev opraviti v drugih krajih - Mariboru, Ljubljani ali Celju. Gre za preiskave odkrivanja predrakavih sprememb po telesu, preiskave srca, pljuč in še druge.

Nov aparat je nadomestil več kot trideset let staro gama kamero. Na novi napravi že izvajajo preiskave in sicer okoli 8 dnevno, njihov cilj je, da bi jih ob ustrezni kadrovski okrepitvi opravili okoli 5000 na leto.

Zdravnica Irina Knežević
Jasmina Detela

Naložba je bila vredna 3,9 milijona evrov (z ddv), za gama kamero so odšteli dva milijona evrov, razliko so porabili za gradbena dela. Naložbo so financirali sami, saj jim ministrstvo za zdravje doslej še ni namenilo finančnih sredstev. Odplačali jo bodo v 60 obrokih, pri tem prvi v plačilo zapade v začetku junija."Odgovora ministrstva glede sofinanciranja naložbe še nismo prejeli, so nam pa zavrnili finančni načrt. Pravijo, da letos nimajo predvidenih finančnih sredstev za investicije v opremo, pa tudi izrednih proračunskih sredstev ne, prva tako ni evropskih sredstev za ta namen. Sem nekoliko zaskrbljen, vendar tak je odnos države do naše bolnišnice, zato menim, da je z modrim načrtovanjem in transparentnim javnim naročanjem še kako potrebno, da kupujemo aparature sami in da na sadovih našega dela potem strokovno opremljamo bolnišnico in skrbimo za ustrezno zdravstveno varstvo pacientov Koroške regije in širše Savinjsko-Šaleške regije," je dejal Lavre.

Prav tako koroška bolnišnica še ni prejela soglasja ministrstva za zdravje za izvajanje teh preiskav. Slednje je pogoj, da zanje prejmejo plačilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Lavre verjame, da se bo to v kratkem uredilo in bodo za preiskave prejeli plačilo, z njim potem nameravajo plačati naložbo.

Strokovna direktorica bolnišnice Natalija Krajnc je prepričana, da s to naložbo v bolnišnici kažejo veliko željo po strokovnem napredku. Vodja enote za nuklearno medicino Irina Knežević pa dodala, da nova aparatura pomeni bistveno več preiskav in da je pomembna pridobitev za regijo in širše. Lepo urejeni so tudi prostori. "Pacientom želimo omogočiti, da se v njih čim bolje počutijo, čeprav se borijo z boleznijo. Naš cilj je, da se vsi pozdravijo," je dejala Kneževičeva. Pri delu ji bo med drugim pomagal upokojeni zdravnik Mitja Sterle, nekdanji vodja omenjene enote. Pomagal bo predvsem pri ambulanti bolezni ščitnice. "Začel sem delati na prejšnji kameri, ki je bila prva in do nedavnega tudi edina v koroški bolnišnici. Marsikaj ni bilo mogoče narediti. Zdaj smo dobili novo, kar pomeni, da smo preskočili eno tehnološko generacijo, to je vnukinja in ne hčerka od prejšnje," je navdušen. V prihodnosti se bosta ekipi pridružila še dva zdravnika, trenutno še specializanta. Eden od njiju dovoljenje za to delo pridobi že konec letošnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta