Slovenj Gradec: Postopno odpiranje ambulant

Urška Polanc Urška Polanc
20.04.2020 16:50

V koroški bolnišnici, kjer so v zadnjem mesecu število hospitaliziranih pacientov zmanjšali za polovico, začnejo z nenujnimi obravnavami, nekateri pregledi bolnikov s kroničnimi obolenji že potekajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: čakalne vrste bodo še vedno upoštevali, možna pa bodo odstopanja. 
Andrej Petelinšek

Približno za polovico se je med epidemijo v Splošni bolnišnici (SB) Slovenj Gradec zmanjšalo število hospitaliziranih pacientov - če jih je bilo prej od 230 do 270, jih je zadnji mesec bilo med 105 in 120. V ambulantah so storitve zagotavljali le pacientom, ki so imeli napotnico pod stopnjo nujno in zelo hitro, ter storitve, kjer bi odložena obravnava lahko privedla do poslabšanja zdravstvenega stanja pacienta. Sedaj bodo ponovno pričeli postopoma izvajati nenujne storitve, njihov obseg in izbira pa bosta odvisna od različnih dejavnikov, predvsem pa od razvoja epidemiološke situacije, je pojasnila Jana Makuc, strokovna direktorica bolnišnice. "Zavedati se je treba, da se bodo kljub vsem ukrepom še vedno dogajali predvidljivi 'nepredvidljivi' dogodki, kakršen je bil denimo 'vdor v belo cono', zaradi katerega mora v takojšnjo samoizolacijo veliko zdravstvenega osebja. Obisk bolnišnice ne glede na dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov še vedno predstavlja določeno tveganje, zato bomo poskušali čim bolj individualno pretehtati koristi in tveganja," je povedala. Odprtje ambulant bo postopno, sistematično, upoštevali bodo vsa priporočila za obravnavo nenujnih storitev. Med drugim bodo uvedli dvojno varnostno kontrolo zdravstvenega stanja v povezavi s covidom-19, s katero želijo kar najbolj zmanjšati tveganje za vnos virusa v bolnišnico. O odprtju posameznih ambulant bodo paciente obveščali sproti, kolikor se le da, v telefonskih razgovorih.

Čakalne vrste kot prej, a z odstopanji

Čakalne vrste bodo še vedno upoštevali, možna bodo določena odstopanja, saj se je lahko zdravstveno stanje nekaterih pacientov v času omejitev že spremenilo. "Po posameznih specialnostih smo zato že pričeli triažirati napotnice tudi drugih stopenj nujnosti, vse z namenom, da pravočasno prepoznamo tiste, ki bi se jim v tem času poslabšalo stanje in s tem spremenila stopnja nujnosti obravnave," je povedala strokovna direktorica in dodala, da dodatno pri tem pričakujejo tudi usmeritve posameznih razširjenih strokovnih kolegijev. Na izbiro storitev bodo vplivale tudi čakalne vrste, ki jih sproti analizirajo.

Zmanjšali število postelj za druge paciente

Z reorganizacijo oddelkov zaradi epidemije, predvsem internistične stroke, so zmanjšali število postelj za paciente, ki nimajo znakov okužbe, potrebujejo pa hospitalizacijo. "Vzpostaviti smo morali ločene enote za paciente, ki so okuženi, oziroma smo zanje sumili, da so. Do premestitve v bolnišnice, ki so določene za zdravljenje okuženih pacientov s covidom-19, smo jim morali zagotoviti ustrezno zdravljenje in nego. Da smo lahko to zagotovili, smo morali zmanjšati število postelj za druge paciente," so nam sporočili iz bolnišnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta