Slovenjgradčanka, ki v regiji prva dostavlja svežo vegansko hrano na dom, navdušuje

Jasmina Detela Jasmina Detela
29.07.2020 06:00

Slovenjgradčanka Nina Plestenjak je tik pred korono odprla vegansko rastlinsko restavracijo Beetbox na Koroškem, rastlinske jedi so okusne in poživljajoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sadni lonček. Veganska sladica, hrano pripravila Nina Plestenjak
Beetbox
Burrito s fižolom, kvinojo, koruzo, rjavim rižem, chipotle mayem ... Veganska jed, hrano pripravila Nina Plestenjak.
Beetbox
Nina Plestenjak med pripravo jedi 
Jasmina Detela

V načrtih sem predvidevala, da bom pripravila deset menijev na dan, a ni tako, ljudje radi naročajo pri nas, saj iščejo zdravo in kakovostno hrano, razlaga Slovenjgradčanka Nina Plestenjak, ki je v začetku marca v Slovenj Gradcu odprla prvo rastlinsko restavracijo na Koroškem z imenom BeetBox. Začela je z dvema kosiloma, zdaj jih skuha okoli 200 na teden. Njena dejavnost temelji na sistemu take away (odnesi) ali dostave na dom, a to se že v avgustu spreminja, dejavnost namreč seli v lokal na slovenjgraški tržnici. Poleg kosila bodo vsakodnevno na jedilniku tudi burgerji in veliko drugih rastlinskih jedi in napitkov.

Izpolnila željo iz otroštva

Odločitev za odprtje restavracije z rastlinsko hrano je v njej zorela dlje časa. "To je moja želja iz otroštva, da bi imela svojo restavracijo. Klasično seveda. Najprej sem jo uresničevala tako, da sem doma veliko kuhala. Z leti so se moje vrednote spremenile, že pet let jem rastlinsko hrano, zato je bila to edina pot. Mesa nisem nikoli posebej marala, dokončno pa sem ga prenehala uživati v Ameriki, ko sem spoznala, kako slabe kvalitete je tam meso in kako gromozanska in invazivna je ta industrija, ki je tudi med večjimi onesnaževalci na svetu," razlaga Nina Plestenjak, ki je dvajset let delala v gospodarstvu. Letos si je svoje življenje uredila tako, da si je lahko izpolnila otroško željo, in odprla restavracijo. Najela je del kuhinje v slovenjgraški kavarni Tadej in nekaj dni pred pandemijo začela dostavljati hrano na domove.

Nina Plestenjak in študentka Metka Kotnik, ki pomaga v kuhinji 
Jasmina Detela

Sveže in bio sestavine

Sestavine začne pripravljati in kuhati zgodaj zjutraj, da so jedi sveže. So sezonskega značaja in odvisne od ponudbe okoliških dobaviteljev. Plestejakova se trudi nabavljati doma pridelano hrano in kvalitetne bio sestavine. ​Vse jedi so brez mleka, jajc, mesa in drugih sestavin živalskega izvora.

Burrito s fižolom, kvinojo, koruzo, rjavim rižem, chipotle mayem ... Veganska jed, hrano pripravila Nina Plestenjak.
Beetbox
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta