Slovenjgraška lista za mesto in vas: Mestni svet mora biti prostor refleksije

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.11.2022 08:22

Program in listo kandidatov za slovenjgraški mestni svet je predstavila tudi Slovenjgraška lista za mesto in vas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Listo kandidatov je predstavila tudi Slovenjgraška lista za mesto in vas.
Jasmina Detela

V prejšnjem mandatu jih je bilo sprva več, saj so dobili pet svetniških mest, a sta kmalu po lokalnih volitvah dva svetnika izstopila. Zdaj si želijo prvotni rezultat ponoviti ali celo povečati. Na letošnjih volitvah bodo kandidirali pod sloganom Glas razuma za razum.

Kot je spomnil Janez Potočnik (aktualni mestni svetnik), so bili prva neodvisna lista v občini in so že dve desetletji prisotni v mestnem svetu. Tudi v prihodnje želijo tvorno sodelovati, so pa zaskrbljeni zaradi pasivnosti mnogih svetnikov. Po njihovi oceni mestni svet v iztekajočem se mandatu ni odigral najosnovnejše vloge, to je biti prostor refleksije, kjer se preko argumentirane razprave iščejo najboljše rešitve. Osnovni motiv delovanja bo tudi v prihodnjem mandatu prostorska politika. Prostor je javna dobrina, s katero je treba premišljeno ravnati. Zavzemali se bodo za ohranjanje temeljnih naravnih virov, predvsem kmetijskih zemljišč. "Občina ne meni vedno tako in namerava narediti cestni obroč okoli mesta, kar je nepotrebno, prav tako tega ne izkazujejo prometne študije," je povedal Potočnik. Da občina kmetijskih zemljišč ne ceni dovolj in z njimi dela malomarno, je izpostavil tudi Simon Smolar iz civilne iniciative Pameče. Pri tem je spomnil na gradnjo novega krožišča, ki je namenjeno poslovni coni. Po njihovi oceni bi z razumnejšo umestitvijo le nekaj deset metrov bolj severno lahko nanj povezali tudi dva lokalna priključka in tako domačinom olajšali vključevanje na glavno cesto.

Boštjana Rigelnika (prav tako mestnega svetnika) je ob pregledu imen na drugih listah, predvsem pri Gibanju Svoboda in na listi aktualnega župana Tilna Kluglerja, zmotilo, da je med njimi precej vodstvenih kadrov iz javnih zavodov, katerih delovanje financira občina. "Takšno početje je sicer zakonito, a ni higienično. Pri morebitni izvolitvi bodo ti ljudje, ki so zaposleni v teh javnih zavodih, prisotnih pri vseh ključnih točkah odločanja v mestnem svetu. Na naši listi smo se distancirali od te prakse. Naših članov, ki so vplivni predstavniki v javnih zavodih, nismo vabili," je povedal Rigelnik. Simon Smolak, zdaj neodvisni svetnik, predlaga drugačno prometno ureditev, takšno, da občina prepreči tranzit skozi mestno jedro in zagotovi čim več parkirnih mest zunaj njega. Glede južne obvoznice, ki je že dlje časa kamen spotike, pa, da je "najboljša obvoznica nadaljevanje gradnje hitre ceste proti Ravnam".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta