Slovenjgraški gimnazijci posneli omnibus kratkih filmov v francoščini

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.11.2023 13:15

V pomoč pri izvedbi projekta so jim bili poleg profesorice Nine Rainer Klančnik še filmski režiser Uroš Zavodnik, glasbenik Aleš Gangl in video montažer Rok Klančnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S premiere filmskega prvenca, omnibusa kratkih francoskih filmov z naslovom Il était une fois en France. 
Gimnazija Slovenj Gradec

Dijaki četrtega letnika slovenjgraške gimnazije, ki so minuli dve leti obiskovali predmet ITS (interdisciplinarni tematski sklop) C'est la vie (francoščina), so tudi letos - že drugič zapored, v slovenjgraškem kulturnem domu pripravili premiero omnibusa kratkih filmov Il était une fois en France (Bilo je nekoč v Franciji). Gre za tri kratke filme v skupni dolžini 22 minut.

Prizor s snemanja na kmetiji Lešnik
Gimnazija Slovenj Gradec

Posneli so ji maja letos pod mentorstvom profesorice angleščine in francoščine Nine Rainer Klančnik. "Projekt izvajamo drugo leto. Zasnoval se je hkrati s predmetom, katerega cilj je medpredmetno povezovanje, končni izdelek pa ni test, ampak kratki filmi. Prvo leto se nam je zdelo posneti jih precej velikopotezno, zdaj že vemo kako zadeve potekajo in je vse gladko teklo," pove Rainer Klančnikova.

Prizori s snemanja filma 
Gimnazija Slovenj Gradec

Pri predmetu je sodelovalo 11 dijakov in dijakinj, prvo leto so bolj poudarjali učenje jezika, saj je bil za večino to nov predmet, in druga medpredmetna področja, da so izvedeli čim več o francosko govorečih državah in kulturi, v tretjem letniku pa so se lotili projekta. "Veliko smo se v dveh letih naučili. Vsi trije smo se odločili tudi pisati mednarodni izpit Delf in smo ga uspešno opravili," je povedal letos dijak četrtega letnika Vid Pavlič, poleg njega sta omenjen izpit iz francoščine opravili še Lara in Hana Šaloven. "Obisk Pariza, kultura, hrana, lep jezik se mi zdi," je odločitev za 'izbirni' predmet komentirala Lara. Prvo smo si izbrali zgodbo, potem napisali scenarij in si dodelili vloge, pa je projekt opisal Vid. Tema so bila znane francoske zgodbe, ki smo jih priredili, dodaja Hana. Kupili oziroma sešili so tudi kostume, pri tem sodelujejo z modno oblikovalko Stanko Blatnik. So se pa vsi trije dijaki strinjali, da je bilo zanimivo doživetje prisostvovati snemanju filma. "Videli smo, da je veliko bolj naporno in komplicirano, kot smo si mislili," razlagajo.

Prizori iz snemanja filma
Gimnazija Slovenj Gradec

Pri snemanju in drugih opravilih jim je pomagal filmski režiser Uroš Zavodnik, glasbenik Aleš Gangl (Spektakularnost glasbe) in video montažer Rok Klančnik (GRTA Studio). Pod naslovom Il était une fois en France (Bilo je nekoč v Franciji) film združuje tri kratke filme, ki so jih posneli na kmetiji Lešnik v Golavabuki, aktivno pa so sodelovali tudi v procesu filmske in tonsko-glasbene montaže.

Filmi so si vsebinsko različni, v svojem bistvu pa so vsi trije moderne adaptacije legendarnih francoskih zgodb. V prvem filmu spremljamo Pepelko, njeno življenje z mačeho in polsestrama, ter srečanje s princem, v drugem se za Lepotico spopadejo zver, Gaston in njegov prijatelj, v tretjem pa se v nezavidljivi situaciji na kmetiji znajdejo trije mušketirji, Athos, Porthos in Aramis.

S premiere filmskega prvenca, omnibusa kratkih francoskih filmov z naslovom Il était une fois en France.
Gimnazija Slovenj Gradec

"Dijaki so v okviru projekta filmski atelje dali vse od sebe in izkazali neverjetno mero ustvarjalnosti in iznajdljivosti. Po le dveh letih učenja francoščine so zmogli ne le napisati odlične scenarije za njihove kratke filme, ampak jih tudi odigrati in s pomočjo mentorjev pripeljati na pravo filmsko platno," jih je pohvalila profesorica Nina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta