Snežni plaz na Uršlji gori odnesel turnega smučarja, prepeljali so ga v bolnišnico

Urška Polanc Urška Polanc
21.01.2023 16:00

V Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je poškodovanca prepeljal helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razmere danes na Uršlji gori.
Bogdan Tušek

Nekaj pred 11. uro se je turnemu smučarju na območju Uršlje gore sprožil snežni plaz. Skupina štirih smučarjev se je spustila z vrha Uršlje gore proti Šmohorci, nato so se razdelili po parih, dva sta šla v levi žleb in dva v desni, kjer pa se je prvemu sprožil t. i. kložasti plaz, t. j. plaz suhega sprijetega snega, nam je povedal Peter Naglič, namestnik načelnika Gorske reševalne službe Koroške. Odneslo ga je okoli 400 metrov po pobočju, a ga na srečo, kot pravi Naglič, ni zasulo v celoti. Gorski reševalci  so poškodovanega smučarja oskrbeli na kraju dogodka in poškodovanca pripravili za transport v bolnišnico. V Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je poškodovanca prepeljal helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor. Smučar se je podhladil, si zlomil nogo in poškodoval prsni koš.

Da se takšni plazovi na območjih s toliko snega sprožijo hitro, že ob minimalni obremenitvi, lastni teži posameznika, opozarja Naglič. Dosti so GRS na nevarnost opozarjali v minulih dneh, sneg se namreč kopiči iz dneva v dan, težaven je predvsem sveže zapadel sneg v kombinaciji z močnim vetrom. Da je trenutno opredeljena četrta stopnja nevarnosti, ko je najbolje ostati doma, je jasen Naglič. 

Sicer velik privrženec zimskih športov opozarja, da je to, da nekdo gre ob polnoči na vrh v hudih zimskih razmerah zato, da bo lahko prvi objavil fotografijo, zelo družbeno neodgovorno in navsezadnje neodgovorno do samega sebe. "Ne vemo, kaj še naj - če preveč opozarjamo, ni prav, če premalo, nas ne slišijo. Seveda lahko vseeno greš turne smuči, na kakšen sprehod po gozdnih cestah, kjer je dovolj poraščeno območje, a ne na neke velike čistine in strme žlebove," je povedal. 

Opozarja še, da je v prihodnjih dneh nad 1500 metri nadmorske višine pričakovati 40 centimetrov sveže zapadlega snega, kar je velik šok, ekstrem. Prej ni bilo nič, zdaj pa bo čez meter in pol snega, to je velika obremenitev za podlago. "Mogoče nekaj let ne govorimo toliko o plazovih, nato pa se zgodi takšen ekstrem. Vedno več je tega," je zaključil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta