So ljudje, za katere se moramo bolj potruditi

28.09.2021 17:00
V Zdravstvenem domu (ZD) Dravograd odslej plošča v brajici, ki bo pri orientaciji v domu pomagala slepim in slabovidnim. Direktor je zadovoljen, saj jim bodo vsaj malo olajšali bivanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ZD Dravograd so namestili tablo z informacijami o razporedu ambulant, zdravnikov in telefonskih kontaktov v brajici.
Urška Polanc

Da bodo s ploščo v Braillovi pisavi tudi tistim, ki ne vidijo tako dobro, omogočili, da si bodo lahko osnovne informacije ob vstopu v ZD prebrali in se tako lažje znašli, je ob otvoritvi plošče povedal Anton Preksavec, podžupan občine Dravograd, ki nosi naziv invalidom prijazna občina. Tudi sicer v Dravogradu skušajo občinsko infrastrukturo približati ljudem, ki so gibalno ovirani - z različnimi rampami za dostop do objektov, z dvigali, ne nazadnje s tablicami v brajici. Dve imajo v Dravogradu, na občini in zdaj še v ZD. Direktor ZD Jožef Studenčnik je zadovoljen, da občina pomaga in kot enake dojema tudi tiste, ki so na obrobju in se težje vključujejo v družbeni sistem, sploh dandanes, ko dodatno oviro predstavlja še covid. "Naš ZD v osnovi ni najbolj prijazen do teh ljudi, saj je za silo nekako pokrpan, prirejen. Prav je, da v tem času razmišljamo o novogradnji. A zdaj, ko je to še oddaljeno, se posvetimo tej drobni zadevi, ki nekomu pomeni zelo veliko. Tu je plošča v brajici, ki bo vodila slepe in slabovidne skozi naš sistem prostorov in vsebine, ki jih ponujamo - da jim na ta način vsaj malo pridemo nasproti," je povedal direktor.

V avli ZD Dravograd so namestili tablo z informacijami o razporedu ambulant, zdravnikov ter telefonskih kontaktov v brajici. 
Urška Polanc

Jure Strah, predstavnik stičišča nevladnih organizacij koroške regije - Korociv, ki je sodeloval pri vzpostavitvi table v partnerstvu z občino Dravograd, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Maribor in družbo Rudolf, d.o.o., je povedal, da tablo vidijo na dva načina: en je praktičen vidik, da bodo lahko ljudje, ki jo potrebujejo, to uporabljali, še bolj pomembno pa je osveščanje. "Zavedati se moramo, da v naši družbi živijo tudi ljudje, za katere se moramo malo bolj potruditi. Vsak, ki bo videl to tablo, bo mogoče spoznal, da je lahko hvaležen, ker je sam ne potrebuje. Vsekakor pa se moramo zavedati, da smo v družbi, kjer moramo poskrbeti tudi za ljudi, ki pač niso tako privilegirani, kot smo ostali." Jureta Srebrovića iz Bukovske vasi, direktorja zavoda Nova moč za osebno asistenco in člana medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, pridobitev posebej veseli, kot prvi je tablo tudi testiral. "Tega bi moralo biti več po Sloveniji, marsikdaj slepi naletimo na težavo, da nekam pridemo in ne vemo, kam naprej. Običajno imamo spremstvo, se pa tudi zgodi - sploh, če si domačin in blizu stanuješ -, da boš prišel sam, potem je zelo pomembno, da piše, kje je kaj," je razložil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta