Soočenje: Protest na Ravnah zaželen, naj kapital vidi moč delavcev

V Kompleksu se je končalo prvo Večerovo soočenje, kandidati v večini za omejitev županskih mandatov, Zlatko Halilovič (Desus) še vedno ni razkril svojega premoženja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve Tomaž Rožen, Mojca Erjavec, Zlatko Halilovič in Vilko Černovšek ter novinarka Petra Lesjak Tušek.
Sašo Bizjak
Od leve Petra Lesjak Tušek (novinarka), Zlatko Halilovič, Vilko Černovšek in Mojca Erjavec in Tomaž Rožen
Sašo Bizjak

Omejitev županskih mandatov

Černovšek se je znova odločil za vstop v politko, ker ga skrbijo določene stvari v občini: ''Stanovanja za mlade, dom starostnikov - to bi bilo nujno zgraditi.'' Rožen se poteguje za četrti mandat, žene ga želja, da bi še veliko storil za Ravne: "Prvi je bil ogrevalni mandat, drugi naravni, tretji je ocena, ali si bil uspešen, četrti nadaljevanje zgodbe. Ravne so v odlični kondiciji, delamo stvari, ki so mogoče,''  je dejal Rožen, ki ne podpira omejitve števila županskih mandatov. Erjavčeva na drugi strani zagovarja program, ki so ga oblikovali sami, v njem pa da so najnovejše smernice in trendi upravljanja občin. Halilovičev program temelji na ureditvi sobivanja starejših, gradnji doma starostnikov in pripravi podlage za boljše bivanje v kraju, to tudi s pomočjo praks iz tujine. Zaradi klientelizma in nepotizma podpira omejitev županskih mandatov, ki bi jih podaljšal na šest let in omejil na dva mandata. Omejitev spodbuja tudi Erjavčeva, medtem ko Rožen temu nasprotuje. Černovšek se je obregnil na Roženov slogan Pot je cilj, ki da denimo v primeru športnega zavoda ne drži. Rožen na to odgovarja, da v lokalni skupnosti ni fiksnih ciljev, so pa vmesni, recimo večnamenska dvorana Kotlje. 

Županskim kandidatom je prisluhnilo tudi precej občanov.
Sašo Bizjak

Rimski vrelec

Halilovič o Rimskem vrelcu: ''To je rak rana občine in če bi bil jaz župan, ga ne bi prodal poštnemu nabiralniku.'' Na Koroškem je veliko uspešnih podjetnikov, Halilovič pravi, da ima celo investitorja, ki je pripravljen investirati v Rimski vrelec in tudi v Ivarčko jezero. Meni, da je denarja v Sloveniji ogromno, potrebujejo se samo dobri programi. Černovšek pravi, da se je potrebno aktivno vključiti v reševanje problematike na Ivarčkem jezeru in najti kupca za Rimski vrelec: ''Če se ne najde investitor, ga mora občina obnoviti sama.'' Rožen, ki je nazadnje iskal investitorje na Kitajskem, pravi, da je bilo po Rusu Abidovem na Ravnah več kot 20 potencialih investitorjev in da če ga še dve leti ne bodo prodali, ga obnovijo sami. Po Roženovih besedah bi spremenili namembnost in tam morebiti zgradili dom starejših, saj da mu je morda potekel rok trajanja in turizma ni več mogoče oživiti. Erjavčeva bi na Rimskem vrelcu uredila dom starejših ali medgeneracijski center, Halilovič pa, da Rimski vrelec ni primeren za dom starostnikov - po njegovem mnenju nima smisla, da bi strejše ljudi vozili iz mesta, biti morajo v urbanem okolju, Halilovič pa temu nasprotuje, saj da bi on zgradil kvaliteten hotel, ki ga Koroška potrebuje. 
{twitter}https://twitter.com/vecer/status/1054771482834931712{/twitter}

Pokazati moč delavca

Govorili so tudi o četrtkovem protestnem shodu. Halilovič podpira stavke preprostih ljudi, tudi shod železarjev. Tudi Černovšek ga, meni pa, da bi moral biti še kje drugje v Mežiški dolini. "Mati fabrika postaja slaba mati, sploh, če na Jesenicah zaslužijo približno 200 evrov več kot na Ravnah," dodaja Černovšek. Protestnega shoda se bo udeležila tudi Erjavčeva. Po oceni aktualnega župana je protest zaželen. Na ravenskem trgu bo gneča, potrebno je pokazati moč delavca, brez njih bi vse obstalo, je prepričan. Černovška, ki ima 90 delnic v Energiji RM, smo vprašali, če to v nasprotju z načeli Levice. Potrdil je, da je delničar, dobil jih je na podlagi premalo izplačani plač v tej družbi. A se kljub temu zavzema za zvišanje davka na dobiček. Halilovič, ki premoženjskega kartona ni želel razkriti, pravi, da živi pošteno in normalno življenje, brez kredita. Če bo izvoljen za župana, bo razgalil svoje premoženje. Držal se bo zakonodaje. Nima se česa bati, ničesar ne skriva, ko bo potrebno, bo vse obelodanil. Erjavčeva glede visoke plače iz Bruslja (dobrih 6 tisočakov bruto), da je to uradniška plača, za njo se je potegovala skupaj s tisočimi kandidati iz EU, nekaj je pridobila tudi na račun dodatnih izobraževanj. Toliko se v Bruslju s poštenim delom lahko zasluži. Rožen je svoj delež v Eurospletu obdržal zato, ker je to kapitalska naložba.

Šport je na Ravnah odličnost

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta