Spletna aplikacija bratov iz Radelj ob Dravi: Vizualizacija in napoved širjenja koronavirusa

Urška Polanc Urška Polanc
25.03.2020 11:52

Da si lahko javnost ustvari čim širšo sliko o koronavirusu, njegovemu širjenju in dejanski resnosti nastale situacije, v kateri smo se znašli, sta 31-letna brata dvojčka iz Radelj zagnala neprofiten projekt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nace in Blaž Štruc.
Osebni arhiv

Nace Štruc, doktorski študent na področju računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor, sicer zaposlen v oddelku za raziskave in razvoj Skupine stroka.si., je širjenje koronavirusa z zanimanjem spremljal že pri naših sosedih, po prvem primeru okužbe na slovenskih tleh pa je pričel z zbiranjem podatkov, javno objavljenih na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Pri zbiranju podatkov iz tujih strokovnih virov mu je pomagal brat Blaž Štruc, po poklicu pravnik, ki je poskrbel za vsebinski del spletne aplikacije in vodenje strani na facebooku, s katero projekt približujeta zainteresirani javnosti. 
"V zadnjih tednih smo se v Sloveniji znašli v nepredvidljivi situaciji. Navkljub dejstvu, da so žarišča širjenja novega koronavirusa v Italiji oddaljena le nekaj sto kilometrov, smo se resnosti situacije zavedali šele takrat, ko je bila epidemija že tako rekoč pred vrati," razmišljata brata Štruc. 

Velja opozorilo, da grafi včasih ne dajejo povsem jasne slike, pomembna je njihova pravilna interpretacija. 
Screenshot
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta