Splošna bolnišnica Slovenj Gradec: čas za direktorico ali vrnitev direktorja Lavreta?

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
18.09.2020 06:00

Koliko je kandidatov za direktorja bolnišnice, uradno še ni mogoče izvedeti. Da se je prijavila na razpis, nam je potrdila v. d. direktorja Alenka Jezernik Skudnik. Več je tudi ugibanj, ali bi utegnil biti ponovno v igri tudi Janez Lavre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec - pred odločanjem o vodstvu s polnimi pooblastili je napeto. 
Tadej Regent

Prihodnji teden bo predvidoma že jasno, kdo bo poslej s polnimi pooblastili vodil Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, potem ko se je iztekel 15-dnevni rok za prijavo na ponovljeni razpis za direktorja. Seja sveta, na kateri bodo člani obravnavali prispele prijave in predvidoma tudi odločali o imenovanju direktorja, bo 23. septembra, še prej bo razpisna komisija že danes ali najpozneje v ponedeljek pregledala prispele prijave. Bolnišnico kot vršilka dolžnosti (v. d.) direktorja od konca aprila vodi pravnica Alenka Jezernik Skudnik, ki pa nam je tudi potrdila, da se je na tokratni razpis prijavila. Jezernik Skudnikovi je svet zavoda ob izteku razpisa, po katerem niso imenovali nobenega kandidata, sicer podaljšal vedejevstvo za največ za eno leto oziroma do imenovanja direktorja s polnimi pooblastili. Na prejšnji razpis se v. d. direktorja ni prijavila, ker, kot je pojasnila ob robu seje sveta oziroma podaljšanju vedejevsta, ni izpolnjevala razpisnih pogojev pri kriteriju zahtevanih petletnih izkušenj z vodenjem in upravljanjem. Tej zahtevi naj bi sedaj zadostila.

Alenka Jezernik Skudnik, ki je vršilka dolžnosti, se je prijavila na razpis za vodenje bolnišnice. 
Jasmina Detela

Bi se lahko Lavre vrnil?

Pogoji, ki jih morajo kandidati izpolniti, so sicer poleg vodstvenih izkušenj še univerzitetna izobrazba ali izobrazba po študijskih programih za pridobitev druge stopnje oziroma programov, ki ustrezajo izobrazbi druge stopnje, znanje slovenskega jezika in znanje najmanj enega tujega jezika (nemškega ali angleškega). Kandidat je moral predložiti tudi potrdilo, da ni pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje. Ob prijavi za štiriletni mandat je bilo treba predložiti še program dela in razvoja bolnišnice. Po neuradnih virih ima Jezernik Skudnikova pri kandidaturi tudi soglasno podporo strokovnega sveta, kar je precej pomembna referenca. Tudi ob ponovljenem razpisu, kot že ob prejšnjem, so zaokrožile neuradne informacije, da naj bi se za direktorski položaj znova potegoval tudi Janez Lavre. Slednji je, kot je znano, zaradi neprimerne in neetične komunikacije v zvezi z rabo ventilatorjev na družbenem omrežju Twitter odstopil z mesta direktorja, minister za zdravje Tomaž Gantar pa je njegov odstop sprejel. Lavre, ki ostaja zaposlen v bolnišnici kot zdravnik, na naše pisno vprašanje, ali se je prijavil na razpis, ni odgovoril. Se je pa po naših virih minister Gantar v zadnjih dneh pozanimal, kakšen je razvoj dogodkov ob tokratnem razpisu, in tudi, kaj bi pomenila oziroma prinesla morebitna vnovična odločitev, da bi se Lavre skušal vrniti na direktorsko mesto. Po spremenjeni sestavi sveta vnovično imenovanje niti ne bi bilo nemogoče, čeprav bi se moral nato tudi minister znova opredeliti, ali bi bila vrnitev tudi sprejemljiva.

Predsednik sveta: "Računam, da nam bo uspelo"

Kaj pričakuje od tokratnega razpisa in tudi informacije o prispelih prijavah, smo preverili pri predsedniku sveta zavoda Simonu Jevšinku, ki uradnih informacij o kandidaturah niti o številu prijavljenih na razpis, kot je zatrdil, včeraj še ni imel. "Računam pa, da bo tokrat konkurenca dovolj močna in da nam bo uspelo imenovati direktorja oziroma direktorico s polnimi pooblastili, kar pa je v interesu vseh," je komentiral Jevšinek. Na prejšnji razpis za direktorja slovenjgraške bolnišnice, ki je bil objavljen 8. maja letos, sta se prijavila Irena Nunčič in Tomaž Pliberšek. Oba sta izpolnjevala pogoje, a na tajnem glasovanju nobeden ni prejel potrebne večine glasov članov sveta zavoda; zanimivo je, da je Nunčičeva potem kot vršilka dolžnosti prevzela vodenje Finančne uprave RS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta