Starše iz Črne in Mežice vabijo, naj pripeljejo otroke na odvzem krvi za analize svinca

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
01.06.2020 13:09

Že v juniju bo ravenska enota NIJZ izpeljala letošnje odvzeme krvi otrokom, starim med 24 in 48 mesecev, iz zgornje Mežiške doline v sklopu okoljske sanacije. Vabilo so poslali 142 otrokom, starše prosijo, da s klicem ali po elektronski pošti uskladijo termin do petka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odzvemi krvi v laboratoriju
Andrej Petelinšek

Vlada je nedavno sprejela letošnji program ukrepov okoljske sanacije zgornje Mežiške doline, katerega zdravstveni del ostajajo tudi odvzemi krvi otrokom. NIJZ Ravne je v tem okviru že napovedal, da bodo odvzemi krvi s ciljem analiz vsebnosti svinca pri otrocih iz Črne in Mežice potekali po ustaljenem vsakoletnem načrtu; sprva so v luči epidemije razmišljali o možnosti, da bi odvzemi krvi tokrat potekali v septembru, danes pa so sporočili, da k odvzemom krvi vabijo že ta mesec. Junij oziroma spomladanski čas je bil tudi običajno namenjen rednim odvzemom krvi triletnikom, zato je zaradi primerjav rezultatov dobro, da odvzeme letno opravljajo v podobnih, torej primerljivih terminih.
Vabilo so poslali 142 otrokom iz zgornje Mežiške doline (62 iz Črne in 80 iz Mežice) oziroma njihovim staršem, odvzemi bodo potekali v laboratorijih v Zdravstvenih postajah v Črni in Mežici v torek, 9. junija, in v četrtek, 11. junija, v popoldanskem času. Starše, ki so prejeli vabilo, prosijo, da najpozneje do petka za točen termin pokličejo na NIJZ (na številko 02/8705 619 ali na mejl helena.pavlic@nijz.si). Hkrati sporočajo staršem iz obeh občin, ki morebiti niso prejeli vabila in imajo otroke, stare od 24 do 48 mesecev, da vseeno pokličejo in to sporočijo ter se dogovorijo za termin. Odvzemi bodo potekali po točno določenem protokolu, zato predvsem prosijo za točnost glede na dodeljeni termin, da se bodo lahko otroci v laboratorijih zvrstili ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, torej zlasti ustrezne razdalje in tako, da ne bi nastajale čakalne vrste. Otroke bodo sprejemali  zunaj po natančnem razporedu. 
Preskušanje vzorcev krvi otrok je del programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v zgornji Mežiški dolini, rezultati pa so merilo za oceno napredka programa ter podlaga za načrtovanje prihodnjih ukrepov.  Pri NIJZ upajo, da bo tudi letos odziv vsaj tako dober kot v prejšnjem letu, ko se je odzvalo približno tri četrtine vabljenih, in na čim nižje izmerjene vrednosti. Lani so se cilju 5 odstotkov otrok z vrednostmi, nižjimi od 100 mikrogramov na liter krvi (kolikor je določena meja vsebnosti svinca pri otrocih) že približali, a želijo ta cilj znova oziroma dolgoročno doseči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta