Staršem olajšanje, otrokom zabava

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.06.2019 16:12

Na Ravnah se vpis otrok v poletno varstvo zaključi v nedeljo, v Slovenj Gradcu prijave sprejemajo vsaj en teden pred želenim terminom, tudi v Radljah ne bo dolgčas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večer
Poletna osvežitev
Jasmina DETELA
Letos so starši v 11. šolo šalo, ki je že stalnica, prijavili 134 otrok, največ prijav je z Raven. 
Jasmina DETELA

Otroci se že veselijo poletnih počitnic, mnogi starši pa delajo načrte, kako jim organizirati varstvo, če nimajo pomoči starih staršev ali sorodnikov. Na Koroškem organizirano počitniško varstvo pripravljajo na Ravnah in v Slovenj Gradcu in ga tudi letos sofinancirajo občine. Za mlajše šolarje bodo prav tako poskrbeli v Radljah ob Dravi.

20 evrov za en teden

S programom 11. šola šala ravenska enota Centra za socialno delo (CSD) Koroška že več kot dvajset let povezuje otroke iz Mežiške doline v počitniške dejavnosti. Tudi letos v juliju in avgustu (od 1. julija do 23. avgusta) organizirajo počitniško varstvo za otroke od šest do enajst let. Lani je bilo vključenih 147 otrok, vsaj toliko jih pričakujejo tudi to poletje. Program sicer sofinancirajo občine Ravne, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem.
Potekal bo od ponedeljka do petka. V skupino bodo sprejeli 25 otrok, kraj izvajanja v posameznem terminu pa bodo določili glede na prijave in kraj bivanja otrok. Počitniško dogajanje je za otroke brezplačno, starši bodo za hrano, ki vključuje zajtrk, kosilo in malico, prispevali 20 evrov na teden.
"Letos so starši prijavili 134 otrok, največ prijav je z Raven, in sicer 71. Prijave zbiramo še do nedelje, kasneje vključitev ni več mogoča, saj so skupine polne. Potrebe so velike, zlasti za mlajše osnovnošolce," pravi Sonja Tiršek, pomočnica direktorja CSD Koroška, enota Ravne.

Poletna osvežitev
Jasmina DETELA

Letos v športni hali

Že tretje leto zapored celodnevno počitniško varstvo za šolarje od prvega do šestega razreda organizirajo v Slovenj Gradcu. Poznano je pod imenom Živele počitnice v Slovenj Gradcu, pripravlja ga javni zavod Mocis v sodelovanju z Mestno občino Slovenj Gradec, ki zanj iz proračuna prispeva 18 tisoč evrov. Namenjeno je otrokom, ki so v letošnjem šolskem letu zaključili prvi razred in vse do šestega razreda.
Zbrali se bodo v sejni sobi Športne dvorane Slovenj Gradec, na voljo bo še telovadnica, kjer bodo uredili kotičke za razne aktivnosti, potem pa skupaj odšli novim dogodivščinam naproti. Podobno kot že lani bodo med varstvom organizirani malica, kosilo in popoldanska sadna malica. Potekalo bo od 26. junija do 31. avgusta vsak delovni dan med 5.30 in 16. uro. Cena celodnevnega varstva je 29 evrov na teden za otroka iz slovenjgraške občine (starši, ki bodo pripeljali otroke iz drugih koroških občin, bodo plačali polno ceno, ki je 80 evrov) in poleg hrane vključuje tudi ustvarjalni material.
"Otroci bodo počitnice preživeli v družbi vrstnikov ob športnih in družabnih aktivnostih. Mentorice bodo poskrbele, da bo dogajanje čim bolj zanimivo," razloži direktorica Mocisa Sonja Lakovšek.
Skupaj bodo ustvarjali, se podali na kakšen potep, obiskali kino, iskali zaklad in se kopali. K sodelovanju so povabili tudi druge javne institucije v občini. "Zanimanje je precejšnje, termini se že polnijo. Otroka je treba v poletno varstvo prijaviti vsaj en teden pred želenim terminom," je povedala organizatorka počitniškega varstva Nina Štraser.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta