Stavba Tretje osnovne šole Slovenj Gradec poka po šivih

Jasmina Detela
17.04.2021 06:10
Občina pristopila k rešitvi, uspešna je bila s prijavo na razpis ministrstva za izobraževanje. Prostorsko stisko bodo odpravili z izgradnjo prizidka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pouk v Tretji OŠ Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

V letošnjem šolskem letu v nekaterih osnovnih šolah (OŠ) na območju slovenjgraške mestne občine potekajo različna obnovitvena dela, med večje in predvsem težko pričakovane naložbe pa sodi prizidek k Tretji OŠ Slovenj Gradec, v kateri izobražujejo otroke in mladostnike po prilagojenem programu. Šola, ki jo letos obiskuje 51 učencev, je premajhna za to število in nima ustreznih prostorov. Vsak šolski kotiček je zaseden, v prihodnjih letih pa se bo število učencev še povečalo.​

Tretja OŠ Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Gradbena dela bodo začeli predvidoma jeseni, potem ko je bila ​slovenjgraška mestna občina uspešna s prijavo na razpis ministrstva za izobraževanje za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021-2024. Po izgradnji prizidka v velikosti okoli tisoč kvadratnih metrov bo šola še enkrat večja. Med drugim bo bogatejša za težko pričakovano jedilnico, zdaj morajo učenci na kosilo v prostore bližnje Prve OŠ.

Vpis se je podvojil, prostori ne

Vodstvo šole že več let opozarja na nujnost odprave prostorske stiske, ki je v prvi vrsti posledica večjega vpisa, spremenile pa so se tudi prostorske zahteve oziroma normativi. Šolo, kjer omogočajo posebni program vzgoje in izobraževanja ter osnovno šolo z nižjim izobrazbenim standardom, v tem šolskem letu obiskuje 51 učencev. Kot pove ravnateljica Ingrid Močnik, se je vpis v zadnjih osmih letih podvojil, prostori pa so ostali isti. Razpolagajo le z osmimi učilnicami, še tri prostore pa so preuredili za potrebe pouka.

"Narašča predvsem vpis v posebni program, ki ga obiskujejo otroci in mladostniki v starosti od 6 do 26 let. V šolo se vključujejo učenci, ki imajo vse težje motnje, več je otrok s kombiniranimi motnjami in pridruženimi zdravstvenimi težavami. Zaradi motenj učencev in normativnih sprememb so prostorske zahteve seveda drugačne. Potrebujemo več učilnic, tudi specializiranih, kot so računalniška, likovna, glasbena, za pouk gospodinjstva, sobe za umirjanje in sproščanje, kopalnico s previjalnico, sanitarije za invalide, prostor za shranjevanje pripomočkov in vozičkov otrok, ki so gibalno ovirani, sobe za razgovore s starši, razdelilno kuhinjo, dodatna stranišča, večjo zbornico, ločena vhoda za učence naših dveh programov," našteje ravnateljica. Izboljšave so potrebne tudi v okolici šole, med drugim je treba urediti dovoze za kombije in zadostno število parkirišč.

Pouk v Tretji OŠ Slovenj Gradec Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Na občini so vso potrebno dokumentacijo za prijavo na razpis pripravili v enem mesecu. "Po preliminarnem vrstnem redu upravičencev smo med prijavljenimi projekti na četrtem mestu. Do konca marca bo znano, ali lahko računamo na milijon evrov nepovratnih sredstev," je dejal slovenjgraški župan Tilen Klugler. Celoten projekt, ki bi površino šolskih prostorov s sedanjih 860 kvadratnih metrov povečal za dodatnih 1000, je ocenjen na 1,5 milijona evrov. Poleti bi izbrali izvajalca del, gradnja, ki ne bo bistveno vplivala na pouk v šoli, bi se začela predvidoma jeseni. "To bo velika pridobitev za kvalitetno izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa. Ne gre za nadstandard. Vsi manjkajoči prostori so nujni glede na specifiko vključenih učencev, ki so ena najbolj ranljivih populacij," pove ravnateljica. V projekt pa ni zajeta izgradnja nove telovadnice, ki je prav tako potrebna. Načrtovano je, da jo postavijo v prihodnjih letih.

Prizidek potreben tudi v OŠ Podgorje

Na razpis ministrstva za izobraževanje je slovenjgraška občina prijavila tudi prizidek in rekonstrukcijo OŠ Podgorje. Uvrstili so se na 67. mesto, a je ministrstvo določilo, da sofinancira en objekt. S prizidkom bi šola pridobila 370 kvadratnih metrov novih prostorov, preko 400 kvadratnih metrov obstoječih pa bodo prenovili. "V preteklosti smo imeli na nižji stopnji dva kombinirana oddelka in smo lahko pogrešali dve učilnici, ki smo ju odstopili slovenjgraški knjižnici. Vmes se je število učencev povečalo, zato smo morali del jedilnice preurediti v učilnico. Učilnic še vedno ni dovolj, potrebovali bi vsaj še tri. V nove prostore v prizidku bi preselili knjižnico in učilnico ob jedilnici ter s tem pridobili več prostora v jedilnici, ki je zdaj na hodniku in zato neustrezna," razloži ravnatelj Aljoša Lavrinšek.

OŠ Podgorje Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Na OŠ Podgorje, ki jo obiskuje 182 učencev, so v tem šolskem letu že uredili sanitarije, zamenjali kanalizacijsko in vodovodno napeljavo ter elektroinstalacije in položili novo talno in stensko keramiko. Zamenjali so tudi dotrajana vrata v sanitarnih prostorih in predelne stene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta