Tako pester bo ob prazniku program v Koroškem pokrajinskem muzeju

N. S.
07.02.2023 15:18

Koroški pokrajinski muzej se je na jutrišnji slovenski kulturni praznik dobro pripravil. V njihovih enotah bo na voljo veliko dogodkov, med drugim javna vodenja, otroške delavnice in muzejski večer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv KPM

V Slovenj Gradcu se boste lahko udeležili Sprehoda ob mestnem obzidju. Zbirno mesto bo na Glavnem trgu 24 pred bivšo mestno hišo ob 10.30. Sprehod bo vodila Nataša Škorjanc. S sprehodom v muzeju pričenjajo z novim ciklom brezplačnih sprehodov v letošnjem letu.

Ob 11.30 bo v muzejskih prostorih na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu potekalo interaktivno vodstvo za najmlajše z naslovom Z družino skozi Sokličevo zapuščino. Najmlajši se bodo skupaj z Radovednim Popkom podali v iskanje Prešernovega portreta, odkrivali za kaj so uporabljali cehovsko skrinjo, kdo so svetniki in svetnice ter kaj je tihožitje in portret. Ogledali si bodo prave topovske krogle in stoletja stare predmete. Ob 16.30 vas bosta po Sokličevi zbirki vodili kustosinji Aleksandra Čas in Lea Knez. Predstavili bosta izbrane zgodbe, ki jih pripovedujejo zanimivi predmeti iz Sokličeve obsežne zbirke.

V enoti Radlje ob Dravi bo najprej ob 10.30 delavnica za otroke in družine z naslovom Zgodba o svetlobi. Otroci bodo spoznavali kako so v preteklosti, ko še niso poznali elektrike in drugih virov energije, razsvetljevali temo in kakšna svetila so poznali. Izdelali bodo lanterne. Ob 11. in 15. uri bo sledilo javno vodenje po občasni razstavi Učile smo se za življenje s predstavitvijo delovanja Kmetijsko gospodinjske šole Radlje ob Dravi, pozneje Gospodinjske šole Radlje ob Dravi. Po razstavi bo vodila avtorica razstave, višja kustosinja Alenka Verdinek.

V muzeju Ravne na Koroškem bo ob 10.30 najprej javno vodenje po občasni razstavi Ženske zgodbe, mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete. Medinstitucionalna razstava je zasnovana kot skupna predstavitev izbranih arheoloških in drugih muzejskih predmetov, ki so interpretirani skozi mitološke teme in s sodobnimi "pripovedmi". Osrednja tema je namenjena ženskim zgodbam in skozi različne družbene vloge odpira vprašanja o položaju žensk v sodobni družbi. Po razstavi bo vodila muzejska svetnica dr. Karla Oder. Ob 16. uri bo potekal Koroški muzejski večer. Predavateljica ddr. Verena Perko bo predstavila dragocene najdbe iz arheoloških raziskav, ki so potekale v mestnem središču Kranja v letih 1990 – 2013.

Skozi ves dan si boste lahko brezplačno ogledali vse stalne in občasne zbirke po vseh enotah Koroškega pokrajinskega muzeja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta