Tasič z Janšo na Prevaljah slavil gradnjo plezalnega centra, ki pa je očitno še ne bo

Župan Matic Tasič ob visokem obisku premierja Janeza Janše pustil ob strani pomemben detajl - da je dan prej razveljavil sklep o izbiri Vertikale-X za izvajalca del. Lesnina MG Oprema je prepričana, da bi morali izbrati njo. Kaj bo sledilo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Matic Tasič si ob položitvi temeljnega kamna ogledujeta načrte za koroški plezalni center.
Jasmina Detela

Potem ko so na Prevaljah prejšnjo soboto, 2. aprila, ob prisotnosti predsednika vlade Janeza Janše slavnostno položili temeljni kamen za gradnjo koroškega plezalnega centra in veseli dogodek prepletli še s predvolilno kampanjo SDS, so na Občini Prevalje, bržkone tudi v luči visokega obiska, zamolčali in ob robu dogajanja pustili pomemben detajl. Dan pred svečanim dogodkom, 1. aprila, je namreč občina izdala sklep, s katerim je razveljavila izbiro gradbinca plezalnega centra. To pomeni, da je občina že dan pred obiskom razveljavila odločitev, da javno naročilo odda ravenski družbi Vertikala-X.

Z Občine Prevalje smo še prejšnji petek, ko smo pred napovedanim obiskom premierja prosili za več vsebinskih informacij o projektu, prejeli podrobnejšo vsebinsko obrazložitev projekta Koroškega plezalnega centra in parka Jezero. V izhodišču povzetka dokumenta je bilo zapisano, da je za novogradnjo "že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje ter izbran izvajalec na javnem naročilu (Vertikala)". Zanimiv odgovor, ki pa v istem dnevu ni več odražal dejstev: župan Matic Tasič je namreč prav ta dan izdal sklep o razveljavitvi odločitve o oddaji javnega naročila, ki so jo sicer sprejeli 25. marca in objavili 28. marca. V tem sklepu, ki ga je župan podpisal, je namreč zapisano, da se ponudbe vseh ponudnikov zavrnejo in da bo naročnik po pravnomočnosti pričel nov postopek oddaje javnega naročila. Tasič je sicer na slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna v svojem govoru deloma korigiral (a tega ne posebej izpostavil) z občine posredovane informacije, ko je mimogrede navrgel, da so vsi postopki zaključeni in bodo graditi začeli takoj, ko bo pravnomočno izbran izvajalec.

Janez Janša in Matic Tasič na Prevljah ob polaganju temeljnega kamna za koroški plezalni center 
Jasmina Detela

Domača Vertikala cenejša od tekmeca iz Ljubljane

Tasič nam je včeraj pojasnil, da je bil sklep o razveljavitvi res datiran s 1. aprilom, kot smo zaznali, objavljen pa v ponedeljek, 4. aprila. Je pa župan v petek, torej dan pred slovesnostjo, imel informacijo o zahtevani reviziji, ki jo je vložil drugi ponudnik, ljubljanska družba Lesnina MG Oprema, in zaradi česar je morala občina sklep o izbiri izvajalca razveljaviti. Lesnina MG Oprema je, kot je razvidno iz prvotne odločitve o oddaji naročila, oddala ponudbo za 4,172.784,47 evra. Tako je bila sicer dražja od Vertikale-X, ki je ponudila ceno 3,836.267,27 evra in bila tako (naj)ugodnejša.

Ta neprijetna poteza in informacija, ki torej takoj oziroma tik pred obiskom Janše ni dosegla širše javnosti, sicer ni skazila sobotne slovesnosti, lahko pa bi potencialno nadaljnje uresničevanje projekta. Zakaj je bila sploh potrebna razveljavitev oddaje del? V sklepu občine je obrazloženo, da razpisani obseg in vsebina v delu, kjer so podane splošne zahteve glede plezalne opreme, nista skladna z dejanskimi potrebami naročnika - in sicer "je predmet popisa del neskladen z dejanskimi količinami in vsebinskimi potrebami predvidenega naročila". Zato se je naročnik, kot je pojasnjeno, odločil, da zavrne vse prejete ponudbe in po pravnomočnosti začne nov postopek oddaje javnega naročila, ki bo v izpostavljeni točki popisa del vključeval drugačen obseg predmeta javnega naročila. Tasič nam je včeraj dejal, da tega zapleta po vseh poprejšnjih pripravah zdaj ni pričakoval in da načrtujejo, potem ko nameravajo že v ponedeljek objaviti novo naročilo, da bodo lahko dela oddali v enem mesecu. Z enomesečnim zamikom projekta se še ne bi odmaknili od načrta, po katerem se mora gradnja zaključiti v avgustu prihodnje leto, in s tem tudi ne od zavez pri porabi denarja. Vendar to velja ob predpostavki, da nadaljnjih zatikanj ne bi bilo oziroma ne bo. Iz Vertikale-X so bili sicer tudi vabljeni na slovesnost z Janšo, a so, kot je dejal župan, bili povabljeni kot alpinisti in plezalci, in ne kot vnaprej izbrani ali dogovorjeni izvajalci. So si pa na Prevaljah ob začrtanju projekta že prej v sodelovanju z več firmami, alpinisti, torej s stroko, po pojasnilu Tasiča vzeli veliko časa, da so lahko optimalno pripravili postavitev plezalnih sten.

Drugi ponudnik: Občina prvotne izbire ni pojasnila

Za pojasnila smo se obrnili tudi na ponudnika. Direktor Vertikale-X Peter Šuler je dejal, da so razočarani nad odločitvijo o razveljavitvi razpisa in da čakajo na objavo novega razpisa ter upajo, da bodo s svojimi referencami izpolnili pogoje in bodo pridobili posel. V Lesnini MG Oprema pa so pojasnili, da so Občino Prevalje kot naročnika opozorili na napačno odločitev o oddaji javnega naročila. "Izbrani ponudnik ni izpolnjeval razpisnih pogojev, zaradi česar bi ga moral naročnik sam od sebe logično izločiti," sporočajo iz Lesnine MG Oprema, za katero, kot trdijo, projekt ni ključen, saj imajo že pridobljenih poslov v višini celotne realizacije. Večino realizacije sicer res opravijo s pridobljenimi posli prek javnih naročil. "Del pridobivanja poslov na javnih naročilih so tudi morebitne pritožbe ali obramba pred temi, sicer pa z naše strani pritožbe niso pogoste," pravijo. Naročnik je 7. aprila sicer objavil nov sklep, a ni razveljavil prvotnega, kar pomeni, da je ta še vedno v veljavi, še ocenjujejo v Lesnini MG Oprema. "V obeh primerih naročnik ni pojasnil, zakaj ni logično izbral drugouvrščenega ponudnika, ki je bil sicer primeren. Kolikokrat bo naročnik še objavil isti razpis in ali ga sploh lahko glede na to, da rok za dejansko pritožbo poteče konec drugega tedna, pa boste morali vprašati naročnika," so še odgovorili.

Slovesnost ob polaganja temeljnega kamna
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta