Tekmovanje v slalomu z rolerji Vuzeničani vzeli za svoje

Urška Polanc Urška Polanc
19.05.2021 06:15
Mlade smučarje želijo športno vključevati tudi v toplejših mesecih. Konec maja prvi svetovni pokal v Sloveniji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Vuzenici na količek kot na snegu Foto: SK Vuzenica
Arhiv Sk Vuzenica

Z idejo, da bi otroke v Smučarskem klubu Vuzenica zadržali in v športne aktivnosti vključili tudi v zgodnjem in poznem poletju, med počitnicami, ko lahko opravljajo le suhe treninge, so pred šestimi leti v Vuzenici ustvarili zametke letošnjega svetovnega pokala v slalomu na rolerjih (inline). Po svetu so opazili ta trend, vuzeniški smučarski trenerji pa so bili takoj za to, da je smiselno tudi poleti postaviti količke, saj njihove tekmovalce gibanje med njimi ohranja v stiku s smučanjem. Na tak način pa jih še primerno zamotijo in povlečejo od ekranov.

V Vuzenici na količek kot na snegu Foto: SK Vuzenica
Arhiv Sk Vuzenica

Že naslednje leto so slalomske tekme na rolerjih pričeli na Vuzeniških dnevih, priključili so se sosednji smučarski klubi, tudi nekateri hokejisti. Pobudniki so opazili, da jim številni smučarski klubi sledijo in poleti trenirajo na tak način, zato so leta 2019 slalom na rolerjih nadgradili, da so lahko organizirali prvo tekmo za točke svetovnega pokala, ki so se je udeležili tudi nemški, italijanski, madžarski, srbski in avstrijski tekmovalci. Dodobra so jih podprli v lokalnem okolju, številni občani pa zanimivo športno prireditev vzeli za svojo, četudi sami niso nikoli smučali.

Želijo si povezovanj

Po tem ko je bila kandidatura za svetovni pokal podeljena Vuzenici, je v projektu velik potencial prepoznala občina, prav tako Slovenska turistična organizacija. "Naša zgodba je postavljena na način, da ni samo v interesu smučarskega kluba in tekme same zase, ampak smo želeli v zgodbo vključiti različne koroške ponudnike kulinaričnih dobrot, turističnih vsebin, pripraviti kulturne prireditve ... Zavedamo se, da to ni samo prireditev naših občanov in sosednjih občin, ampak Koroške kot regije," je povedal Marcel Škerjanc iz organizacijskega odbora. Pravi, da so želeli povezati najrazličnejše koroške ponudnike, a so sedaj zaradi epidemije omejeni.

Marcel Škerjanc Foto: Urška POLANC
Urška Polanc
Marcel Škerjanc Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Tekme bodo prenašali na velikem platnu v središču Vuzenice, kjer bodo tudi podeljevali nagrade, in v živo na svojem facebook profilu. Sicer so morali tekmo zaradi varnostno-tehničnih zahtev in mehurčkov, ki jih morajo tvoriti, umakniti višje - iz centra Vuzenice na Sv. Primož na Pohorju, kjer bodo tekmovalci morali na nedavno preplastenem asfaltu premagati 250 metrov dolgo traso in 16 metrov višine. Organizirali bodo tudi brezplačen avtobusni prevoz. Ekipa zdravnikov in medicinskih sester bo vseskozi prisotna na tekmah, organizirali bodo tudi testiranja, da bodo zadostili vsem zahtevam NIJZ.

Naj otroci uživajo

Zadali so si visoke cilje, a to tradicijo bi radi ohranili, svetovni pokal pa ponovno gostili prihodnje leto. Računajo na približno 120 tekmovalcev iz tujine, okoli sto je že prijavljenih, med njimi so tudi Španci, Nemci, Srbi, Madžari in Italijani. Od 20 do 30 tekmovalcev pa bo iz Slovenije, med njimi bosta prvič tekmovala tudi člana domačega smučarskega kluba, ki dosegata kriterije za nastop na tekmi svetovnega pokala 30. maja. Preostali bodo lahko sodelovali na tekmi za pokal Vuzenice, ki bo v soboto, 29. maja, ko bo tudi tekma za točke svetovnega pokala.

Slalom na rolerjih (InLine), SK Vuzenica (foto: Arhiv Sk Vuzenica)
Arhiv Sk Vuzenica

V osnovi so tisti, ki dosegajo najboljše rezultate pri smučanju, najboljši tudi v slalomu na rolerjih, saj so enako odzivni, imajo pravo pozicijo telesa in se znajo obrniti, razlaga Škerjanc. Kot pa pravi predsednik vuzeniškega smučarskega kluba Janez Bijol, vloga kluba ni samo aktivno treniranje za vrhunske športne dosežke in rezultate, ampak je pomembno predvsem, da s svojim delom v klubu aktivno vključujejo mlade, ki s tem zapolnijo svoj prosti čas, predvsem pa gojijo dober odnos do vrstnikov, okolja in narave.

Slalom na rolerjih (InLine), SK Vuzenica (foto: Arhiv Sk Vuzenica)
Arhiv Sk Vuzenica

SK Vuzenica je relativno velik klub, po številu članov, aktivnostih peti največji v Sloveniji. "V pretekli sezoni smo imeli 24 aktivnih tekmovalcev, kar ni malo. Spodbujamo predvsem to, da se naučijo dobro smučati, da znajo uživati v tem. Imamo štiri trenerje, smučarski klub pa je v teh letih vzgojil štiri državne prvake alpskega smučanja," je povedal Škerjanc. Najbolj se povezujejo z bližnjim smučiščem Kope, podjetjem Vabo in smučiščem v Ribnici na Pohorju. Najmlajši največ trenirajo na Kopah, veliko pa hodijo tudi v tujino. Tudi ko v okolici še ne zapade sneg, starejši obiščejo ledenike v sosednjih državah. Po letu, ko zaradi razmer v klubu, ki so ga ustanovili leta 1962, skorajda niso mogli trenirati, se posebej veselijo tekem, ki sicer ne bodo na snegu, a ne bodo zato nič manj atraktivne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta