Tožba na upravno sodišče: Spotikanja na tretji osi

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
09.04.2020 16:00

Dolenjsko Združenje ROVO ni stranka v postopku, a se je pritožilo na upravno sodišče v zvezi z izdanim gradbenim dovoljenjem za šaleški odsek od Gaberk proti Koroški. Vrtovec: "Apeliram na deležnike, da ravnajo odgovorno".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združenje ROVO meni, da je na dolenjski trasi pri Malinah, kjer je projekt še v fazi pridobivanja gradbenih dovoljenj, situacija še dosti slabša kot pri Gaberkah (na posnetku).  
Rozmari Petek

Novi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je še kot kandidat za ministra na zaslišanju pred odborom DZ za infrastrukturo dejal, da bo v dveh ali treh tednih preučil, kakšne so možnosti umestitve osi od Arje vasi do Velenja namesto potrjene Arja vas-Šentrupert. Morebitna sprememba bi pomenila, da bi se projekt obrnil na glavo, prineslo pa bi tudi velik časovni zamik gradnje prepotrebne cestne povezave. Ker so trije tedni že mimo, nas je zanimalo, kakšni so rezultati preučitve in ali se zaveda morebitnih posledic zasuka. "Dolžnost ministra je, da prisluhne vsakomur, zlasti je to pomembno pri tako velikem projektu. Gre za veliko denarja, s katerim moramo ravnati pametno. Zavedam se vseh posledic, zlasti dolgotrajnih postopkov pri umeščanju v prostor, pridobivanja okoljevarstvenih dovoljenj ... Zagotavljam pa, da to, da pristojne službe preučijo, ali obstaja še kakšna druga možnost pri trasiranju določenega dela ceste, ne pomeni, da se izgradnja tretje osi odmika. Vsa dela na zgornjem delu potekajo nemoteno in upam, da v prihodnje ne bo prevelikih zapletov." Ponovil je, več v prihodnjih dneh, da gre za prioritetni projekt tako njega kot ministrstva ter da si Korošci in Belokranjci zaslužijo normalno in človeka vredno cestno povezavo, tretja os pa da je ključen projekt za gospodarski preboj obeh regij.

Jernej Vrtovec: "Umeščanje nekaterih odsekov poteka z manjšimi težavami pri nekaterih nosilcih urejanja prostora, kar pa naj še ne bi vplivalo na podaljševanje rokov sprejetja DPN." 
Robert Balen

Dolenjsko Združenje ROVO se vtika v sever

Kot je znano, je 6. marca bilo izdano gradbeno dovoljenje za začetek del na odseku Gaberke pri Velenju, toda v torek, 7. aprila, se je v postopek s tožbo vmešalo novomeško regionalno okoljsko Združenje ROVO, ki se je vpletalo, nato tudi umaknilo iz primera Magna v Hočah. Zakaj tožba v zvezi s tretjo osjo, smo vprašali predstavnika Zlatka Resmana. "Tožbo smo vložili na osnovi tega, ker upravni organ v upravnem aktu ni upošteval rudniškega prostora, kot je določen v rudarski knjigi, ki je po določilu 2. odstavka 13. člena zakona o rudarstvu javna knjiga, nadalje ni upošteval materialnega prava, kjer citiramo gradbeni zakon. Mi imamo veliko pripomb, ker niso pustili sodelovati civilnim iniciativam. Kdaj bo odločitev, je stvar upravnega sodišča, lahko je čez šest mesecev, lahko pa tudi čez eno leto, govorim na pamet," je dejal. In če je tako, zakaj so s tožbo čakali na zadnji dan in je niso vložili prej? "Ste pa prvi, ki me je to vprašal. Mi smo vložili zadnji dan, ampak šele zdaj, danes (v četrtek), smo dobili od ministrstva za okolje gradbeno dovoljenje kot informacijo javnega značaja. To pomeni, da je bilo to narejeno namerno, da se mi ne bi pritožili. Na trasi pri Malinah, kjer je projekt še v fazi pridobivanja gradbenih dovoljenj, je situacija še dosti slabša, tam so že na začetku izločili civilno družbo, ampak pri Malinah smo stranski udeleženec, pri Gaberkah pa ne, zato želimo s to tožbo priti zraven kot stranski udeleženec," je dejal.

MOP: Odgovorili bomo v roku

Zdaj je na potezi ministrstvo za okolje in prostor (MOP), kjer so potrdili, da so v sredo prejeli obvestilo upravnega sodišča o tožbi zoper izdano gradbeno dovoljenje s predlogom za izdajo začasne odredbe, in pojasnili, "da bodo v roku odgovorili tako na zahtevo za izdajo začasne odredbe ter podali tudi odgovor na podano tožbo".

Dars: Delo teče kljub koronavirusu

Kako na siceršnje aktivnosti vpliva koronavirus, smo vprašali tudi Dars. "Projektanti so nas obvestili, da nadaljujejo dela, da pa zaradi drugačne organizacije projektantskega dela (pretežno od doma) in nekaterih omejitev lahko pride do manjše učinkovitosti. O situacijah, ki bi vplivale na projektantsko delo, nas bodo obveščali sproti," pravijo.
Na vprašanje, kako daleč so z začetkom del na sklopu Gaberke, so odgovorili, da so po razpisu iz julija 2019 trenutno v fazi dopolnjevanja prijav, potem ko je Državna revizijska komisija za revizijo postopkov oddaje javnih naročil izdala odločbe na pritožbe posameznih prijaviteljev: "Predvidoma do začetka maja 2020 bo sprejeta odločitev o priznanju sposobnosti prijaviteljem. Nadaljevanje postopka oziroma pridobitev ponudb ponudnikov s priznano sposobnostjo je odvisno od pravnomočnosti odločitve oziroma morebitnih vnovičnih pritožb," sporočajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta