Tretja os z Darsovimi dobički in posojili

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
06.03.2019 18:49

Na terenu parcelacije po načrtih, v projektantskih in drugih pisarnah pa se za odsek med Velenjem in Slovenj Gradcem pripravljajo podlage za investicijski program. Bo okoli 400-milijonski odsek sfinanciral Dars sam, kot želi ministrstvo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripravljajo se podlage za investicijski program za odsek Velenje-Slovenj Gradec, ki naj bi ga ministrstvo za infrastrukturo in Dars potrdila do konca maja.
Petra Lesjak Tušek

Operativni sestanek odbora za gradnjo tretje razvojne osi na Ravnah je prinesel kar nekaj optimizma. Tudi po besedah koroških članov odbora je videti napredek tako pri parcelacijah kot na področju projektiranja. "Pripravlja se investicijski program za odsek Velenje-Slovenj Gradec, ministrstvo za infrastrukturo in Dars bi ga do konca maja lahko potrdila, to pa je osnova za pridobivanje finančnih sredstev," je dejal župan Prevalj Matic Tasič.
Takrat bo šele znano, za kakšen finančni zalogaj na tem odseku gre. Po poprejšnjih ocenah naj bi bil odsek vreden okoli 400 milijonov evrov, neuradno je zakrožila številka o 389 milijonih. Denar bo zagotovila država, toda prav glede financiranja, opozarja Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative, Dars in ministrstvo za infrastrukturo še nimata poenotenih stališč: "Skrbi me, da finančna konstrukcija še ni zaprta. Ministrstvo vztraja pri tem, da je gradnjo mogoče pričeti brez poroštev države, medtem ko ima Dars tukaj pomisleke. Navodil, da bi na trgu poskusil pridobiti posojila brez poroštva države, pa nima, zato tukaj ni rezultatov. Mislim, da se bodo v zelo kratkem morali dogovoriti."
"Naloga ministrstev za finance in za infrastrukturo ter Darsa je, da se uskladijo, imajo ta čas, to je njihova domača naloga," je na to temo dejal Tasič. Verhovnik pa, da je videl, da imajo zelo različne poglede: "Tudi na finančno ministrstvo smo vprašali, ali se na tem področju kaj dogaja, in dobili uraden odgovor, da so januarja od ministrstva za infrastrukturo dobili pobudo za poroštveni zakon za tretjo os. Oni so nato zaprosili ministrstvo za infrastrukturo za konkretne podatke, na podlagi katerih bi se lahko pripravil ta zakon. Zato mora to do maja pripraviti investicijski program. Ta bo podlaga, da se lahko natančno oceni vrednost projekta in kaj bi poroštveni zakon sploh moral vsebovati. V tem času bodo morali uskladiti svoja stališča, ker drugače koraka naprej, da se oddajo gradbena dela, ne bo možno storiti."

Žavrlan: Pogovori o posojilu še v teku

Tudi član uprave Darsa Vili Žavrlan je ocenil, da na terenu in v projektnih pisarnah napredujejo, a potrdil vprašanje zaprtosti finančne konstrukcije: "V izdelavi je investicijski program za odsek Velenje-Slovenj Gradec, ki ga bo potrdilo ministrstvo za infrastrukturo, in v tem programu bodo predvideni viri. Glavni vir ali dva glavna vira bodo naša lastna sredstva in posojilo. Najeti bomo morali posojilo, pogovori o tem, kako ga bomo najeli, so še v teku."
Ministrstvo je na sestanku zastopala državna sekretarka Nina Mauhler. Po njenih besedah so za zdaj vsi sklepi in časovnica obvladovani, glede financiranja pa je s prstom pokazala na Dars, češ da naj sam poišče vire: "Kot smo že večkrat rekli, se bo projekt financiral do 50 odstotkov iz naslova zadržanih dobičkov podjetja Dars, za razliko pa smo na ministrstvu mnenja, da bo Dars moral iskati vire financiranja oziroma posojila na trgu na osnovi pripravljenega investicijskega programa. V skrajni fazi bomo iskali rešitve skupaj z ministrstvom za finance, ki se prav tako zaveda, da je to eden prioritetnih infrastrukturnih projektov."

Nina Mauhler
Tomaž Ranc

Pa Holmec in Podgorje?

Prihodnji sestanek skupnega odbora bo 24. aprila v Ljubljani, na njem bodo sodelovali tudi predstavniki okoljskega ministrstva, kar je pomembno za nadaljnje umeščanje hitre ceste od Slovenj Gradca do Holmca. Medtem ko gre na odseku do Dravograda hitreje, se na trasi do Holmca nadaljujejo analize, aprila naj bi izvedli natančnejši terminski plan načrtov. Je pa v zvezi s priključkom Podgorje bolj ali manj jasno, da, potem ko je potrjen že od leta 2013, ostaja, kot je bilo predvideno. "Za nas je to dejstvo, nimamo novih napotkov. Za nas je uredba o državnem prostorskem načrtu izhodišče za projektiranje in tega se držimo," je dejal Ogrizek. Državna sekretarka Mauhlerjeva pa, da ni pametno, da bi zdaj razmišljali o spremembi projekta, in da bodo razmislili o omilitvenih ukrepih, kot je gradnja pločnika za varno šolsko pot, v zvezi s tem se bodo s predstavniki Direkcije za ceste še sestali na Mestni občini Slovenj Gradec. Za boljši pregled projekta pa naj bi pripravili posebno pobarvanko parcelacije in odkupov zemljišč za celotni odsek tretje osi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta