Učenje bogati človeško bit, pravi koroški ambasador vseživljenjskega učenja

17.09.2021 06:20
Naziv ambasador vseživljenjskega učenja sta Andreju Logarju podelili Ljudska univerza Ravne in občina na osrednji območni prireditvi Tednov vseživljenjskega učenja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogovor z Andrejem Logarjem je vodila Janja Širnik. Foto: Andreja ČIBRON KODRIN
Andreja Čibron Kodrin

Letošnji Tedni vseživljenjskega učenja (TVU), največja državna promocijska kampanja ozaveščanja o pomenu nenehnega pridobivanja novih znanj in spretnosti, so del spremljevalnega programa slovenskega predsedovanja Svetu Evrope, tudi zaradi vse boljših rezultatov vsako leto. "Leta 1996 smo začeli s približno 500 prireditvami, letos jih bo 6000. Začeli smo s 70 prireditelji, letos jih je okrog 1000. Ampak ta številka je razpolovljena v primerjavi z obdobjem pred epidemijo," je povedala Zvonka Pangerc Pahernik, vodja Središča za promocijo in informiranje pri Andragoškem centru Slovenije (ACS), nacionalnem koordinatorju te tradicionalne prireditve, ki traja od začetka septembra do začetka oktobra.

Učeča se dežela

Poudarila je, da se tudi na politični ravni v tujini in doma izobraževanju odraslih, ki je v osnovi zelo fragmentirano, posveča večja pozornost, prav tako tudi pri snovanju naše strategije izobraževanja do leta 2030. Zaradi t. i. bibličnega Matejevega učinka, da že izobraženi bolje vedo, kje so priložnosti za pridobivanje novih znanj in spretnosti ter te tudi izkoristijo, si želijo v ACS te informacije razširiti in Slovenijo spremeniti v učečo se deželo. Nedavno objavljena evropska študija o izobraževanju odraslih je namreč pokazala, da med ovire poleg denarja in pomanjkanja časa sodi tudi manko informacij o možnostih učenja. Pomembno vlogo pri njihovem posredovanju zato imajo območni koordinatorji in prireditelji brezplačnih dogodkov v okviru TVU; v koordinaciji Ljudske univerze Ravne (LURE) jih bo na Koroškem v petih tednih kar 160 v izvedbi 60 prijaviteljev.

Novi koroški ambasador vseživljenjskega učenja Andrej Logar in župan dr. Tomaž Rožen Foto: Andreja ČIBRON KODRIN
Andreja Čibron Kodrin

Po mnenju Pangerc Pahernikove pa so pomembne tudi zgodbe. Na grajskem vrtu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem smo letos slišali zgodbo drugega koroškega ambasadorja vseživljenjskega učenja (VU). Celostna podoba TVU in lokalne zgodbe je zajemala poigravanje s pojmoma marjetice (za likovno podobo prireditvenega prostora so poskrbeli učenci OŠ Prežihovega Voranca pod mentorstvom Alijane Tertinek) in poti ter z njima povezanih pomenov.

Letošnji in lanski koroški ambasador vseživljenjskega učenja v družbi direktorice Ljudske univerze Ravne (od desne): diplomat in nekdanji veleposlanik Andrej Logar, dr. Anja Benko ter otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan Foto: Andreja ČIBRON KODRIN
Andreja Čibron Kodrin
Pogovor z Andrejem Logarjem je vodila Janja Širnik.
Andreja Čibron Kodrin

Direktorica LURE dr. Anja Benko je povedala, da ji je bil za izhodišče prireditev znani citat alpinista Nejca Zaplotnika o poti in cilju. "Premišljevala sem o tem, kako pomembno je v življenju slediti lastni poti, lastnim ciljem. To pot si lahko izbiramo sami. Podobno je z učenjem. Tudi to vedno najde pot. Pa naj bo to zavedno ali nezavedno, formalno ali neformalno, naključno ali nenaključno, priložnostno ali načrtno," je pojasnila raznolike poti VU. Zato tudi slogan Učenje vedno najde pot.

LURA je v okviru projekta TVU 2021 in ob podpori Občine Ravne na Koroškem drugi naziv koroškega ambasadorja VU podelila Korošcu, diplomatu in bivšemu veleposlaniku Andreju Logarju, ki je, kot so zapisali v utemeljitvi, odličen primer učečega se posameznika in pooseblja koncept VU, saj je z znanjem in z nenehno izpopolnitvijo svojih vedenj uspešno odgovarjal na izzive, ki mu jih je prinašalo delo v diplomaciji. Spoznanje drugih kultur ga notranje bogati, literatura ga izpolnjuje, pot po svetu pa ga vsakič znova vrača na Koroško. VU je zanj življenjska paradigma. S svojimi bogatimi izkušnjami in raznovrstnimi znanji vsestransko krepi, bogati in gradi našo družbo.
Andreja Čibron Kodrin

Oseba, ki naj bi zadostila letošnjim kriterijem za izbor ambasadorja VU, naj bi poosebljala koncept VU, s svojim znanjem in njegovim izpopolnjevanjem premagovala delovne izzive, s tem pa bogatila sebe in družbo, spoznala najrazličnejše svetovne kulture in se vsakič vrnila na Koroško, vsestransko krepila lokalno skupnost in bila s svojo življenjsko potjo vir spoznanj. Prepoznali so jo v Korošcu Andreju Logarju, diplomiranem psihologu, ki je poklicno deloval na številnih pomembnih funkcijah po svetu in v slovenski diplomaciji. Med drugim je bil konzul na Švedskem, večkratni državni sekretar zunanjega ministrstva, stalni predstavnik Slovenije pri Uradu OZN v Ženevi, veleposlanik na Danskem, Norveškem, Islandiji in v Litvi, vodja delovne skupine za pripravo na prvo predsedovanje Svetu EU, veleposlanik stalnega predstavništva Slovenije pri OZN v New Yorku, vodja prve svetovne konference o staroselcih in direktor mednarodnega centra za promocijo podjetij.

Intimna opredelitev

"Vseživljenjsko učenje je moja intimna opredelitev. Verjamem, da to v temelju bogati človeško bit," se je na prejem plakete odzval Andrej Logar, še posebno ponosen na priznanje, ker prihaja iz domačega okolja. Znanja ne razume zgolj v smislu ekonomiziranja in unovčevanja, temveč kot notranjo potrebo slediti dogajanjem na različnih področjih. "Z učenjem se krepijo samozavest, digniteta in samospoštovanje pri ljudeh, učenje pa pripomore, da postajamo tudi kot družba odgovornejši in naprednejši v razmišljanjih."

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik, vodja Središča za promocijo in informiranje v ACS: "Učenje se ne odvija samo v izobraževalnih ustanovah, ampak povsod v življenju samem vse življenje."
Andreja Čibron Kodrin

Po 45 letih delovne dobe se je letos upokojil in se vrnil v Kotlje. Na prehojeno pot gleda z zadovoljstvom, saj so se izpolnile njegove temeljne namere in želje, je povedal voditeljici pogovora Janji Širnik. Tudi ambicije iz otroških let, da gre v svet. Sprva je bil profesor in te učiteljske izkušnje so mu koristile tudi pozneje. Nekajletno poučevanje na ravenski gimnaziji dojema kot dobro osnovo za učenje komunikativnosti in načina vzpostavljanja socialnega dialoga. Pri 37 je šel prvič v diplomacijo, kot svetovalec na generalnem konzulatu Jugoslavije v Göteborgu. Mimogrede, na občini so mu takrat pripravili poslovilni sprejem, tako ponosni so bili na svojega krajana.

Andrej Ofak, ki je poskrbel za nežne melodije, je bil skrbno izbran glasbeni gost. Življenjska pot profesorja kitare, zaposlenega na Glasbeni šoli Ravne, je tesno povezana z VU: študij v tujini, aktivnosti v različnih glasbenih zasedbah, nenehno izpopolnjevanje, ustvarjanje avtorske glasbe, koncertiranje doma in v tujini …
Andreja Čibron Kodrin

"V življenju sem opravljal različne naloge, deloval sem na področju, kjer je VU pogoj uspešnega dela. Povsod je bilo treba poseči po novem znanju, po novi literaturi, ko je bilo treba najti odgovore ob zapletenih procesih pogajanj v mednarodnih odnosih in pri delovanju v mednarodnih organizacijah," poudarja Logar, ki je med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU leta 2008 v pol leta samostojno vodil 560 pogajanj in sestankov. Med svojimi kasnejšimi pogajanji pa je kot ene težjih opredelil pogovore s Hrvaško o ekološki ribolovni coni.

Dr. Anja Benko: "Spoznajte in najdite si svojo pot življenja in učenja. Potem boste lahko spoznali svet."
Andreja Čibron Kodrin

Logar je bil med začetniki slovenske diplomacije, tudi v ožji ekipi Dimitrija Rupla. Z ministrom, s katerim sta se tikala, je v letih 1990-1993 prepotoval 82 držav. "Bil je privilegij biti v tem obdobju del te zgodbe, desno od ministra," priznava in se spominja entuziazma ob prizadevanjih za mednarodno priznanje samostojnosti Slovenije. A je kljub bogatim spominom in zanimivim anekdotam trdno prepričan, da jih ne bo prelil na papir. Zdaj uživa na sprehodih s psom, z ženo pa se veselita obiskov otrok in vnukov na Koroškem, kamor se je vrnil zaradi domotožja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta