Umrl je slikar Anton Repnik z Mute

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.02.2020 12:35

Bil je značilen predstavnik slovenskega naivnega slikarstva, znan po motivih iz vsakdanjega življenja preprostih ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

Danes zjutraj je v slovenjgraški bolnišnici v 84-letu starosti po hudi bolezni umrl slikar Anton Repnik z Mute, eden najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih samorastnikov. Rodil se je 13. decembra 1935 v Sv. Vidu pri Vuzenici, večino svojega življenja pa preživel v Vuzenici in na Muti, kjer si je zgradil hišo in ustvaril družino. Tam je tudi ustvarjal v svojem ateljeju ter galeriji.
Da je življenje težko in neizprosno, je okusil že v otroštvu, ki ga je preživel v revni devetčlanski družini. "Oče ni bil preveč zadovoljen z mano, saj sem rad risal in bral, zato mi je večkrat rekel, da z mano ne bo nič. Ko sem odrasel, sem razumel njegove besede, če hočeš preživeti, moraš delati," je pred štiri leti povedal v enem od pogovorov za Večer. In tudi je. Zaposlil se je v nekdanji kovačiji na Muti, kjer je garal do svojega 33. leta, ko je hudo zbolel in se upokojil. To je bila tudi večja prelomnica v njegovem življenju, zdelo se mu je, da se je na novo rodil. Začel je uporabljati svetlejše barve.

Jasmina Detela
Jasmina Detela
Anton Repnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta