Ustanoviteljici Domače košte združili koroške kmetije

Nejc Strojnik
18.12.2020 06:30
Zaradi epidemije covida-19 so se rodile tudi dobre zgodbe. Eno sta udejanjili Katja Žunec in Zala Logar z novim spletnim portalom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med Korošci so najbolj priljubljeni mlečni izdelki in testenine. Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

V času koronakrize je lokalno pridelana hrana še dodatno pridobila veljavo. Takšna hrana ima višjo hranilno vrednost, v njej je manj sredstev za podaljšanje obstojnosti, transportne poti so krajše, ob večji potrošnji se ne nazadnje ohranjajo delovna mesta na podeželju. Vsega tega se še kako zavedata Korošici Katja Žunec in Zala Logar, ki sta sredi novembra začeli projekt Domača košta. V njem sta združili koroške kmetije, potrošnikom pa ponudili spletno trgovino s pridelki in izdelki s koroških kmetij, tudi svežimi.

"Idejo sva dobili v prvem valu epidemije. Že pred tem nama je bilo pomembno, kje hrano kupujeva in da poznava njen izvor. Takrat sva se pogovarjali, da bi namesto v trgovinah raje kupovali pri katerem od lokalnih pridelovalcev, a nisva imeli kontaktov, nisva vedeli, pri katerem ponudniku lahko kupiva določen izdelek. Padla je ideja o spletni trgovini, s katero si želiva lokalne pridelovalce približati vsem gospodinjstvom, po drugi strani pa povečati njihovo prepoznavnost in prepoznavnost njihovih izdelkov," pravita Katja in Zala, ki priznavata, da je imela pri hitri vzpostavitvi spletne trgovine veliko vlogo tudi epidemija covida.

V ospredju vedno kakovost

Čas od ideje do končne izvedbe, priznavata, je spremljal vrtiljak čustev, pozitivnih in negativnih. In dvomov, ali je bila odločitev pravilna. "Zdaj dvomov ni več, odziva ponudnikov na eni strani in kupcev na drugi sva izjemno veseli. Vseskozi sva verjeli, da takšno trgovino na Koroškem potrebujemo, saj si ljudje želijo podpreti lokalno okolje," sta prepričani.

Veliko sta razmišljali tudi o imenu spletne trgovine. Želeli sta, da je koroško in da ljudje ob njem vsaj približno vedo, o čem je govor. "Občutek imava, da to v teh časih še posebno pridobiva veljavo. Da kupci vedo, od kod hrana prihaja, ter obenem podprejo manjša podjetja in druge lokalne ponudnike." Trenutno imata v ponudbi izdelke s šestih koroških kmetij, pri čemer si kakšnega cilja, s koliko kmetijami bi se povezali, nista zadali. "Znotraj spletne trgovine nočeva ustvarjati občutka tekmovanja. Želiva pa združiti kmetije, ki imajo pestro ponudbo, a jim primanjkuje znanja, želje ali pa časa za prodajni proces. Ponujava jim promocijo in predstavitev ter s tem možnost povečanja prodaje," pravita Korošici. Ponudbo bosta v prihodnje dopolnjevali še z drugimi izdelki. Ne glede na število sodelujočih kmetij pa bosta, zagotavljata, v ospredje vedno postavljali kakovost.

​Isti ali naslednji dan

Hrano razvažata dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih ali petkih. "Hrano na kmetijah prevzameva sami in jo nato razvoziva do kupcev. Ker gre velikokrat za izdelke s krajšim rokom uporabe, se trudiva, da so pri kupcih še isti dan oziroma najkasneje naslednji dan po prevzemu pri ponudniku. Izdelkov nimava v zalogi, saj to ne bi bilo učinkovito. Niti z vidika stroškov niti z vidika trajnosti. Želiva namreč, da kupci prejmejo sveže izdelke. In ker so ti popolnoma domači, je tudi rok uporabe krajši kot pri izdelkih v trgovinah," pravita. Odziv okolice je dober, trend pa tudi na Koroškem vedno bolj usmerjen k bio in eko pridelani hrani lokalnega izvora. "Kupci so najbolj navdušeni nad domačimi mlečnimi izdelki, sadnimi jogurti, skuto in domačimi testeninami. Pred kratkim sva v ponudbo dodali med. Je pa res, da sva spletno trgovino odprli v času, ko na Koroškem praktično ni domače zelenjave, zato bo ta v ponudbo dodana spomladi. Takrat bo na voljo tudi sadje."

Prepričani sta, da Korošci lokalno hrano vedno bolj cenijo in da bo želja po domačih izdelkih v prihodnosti še naraščala. "Glede na čas in situacijo, v kateri smo se znašli, bomo vedno bolj cenili izdelke, ki nastanejo v lokalnem okolju. Takšni so bolj kakovostni, transportna pot do končnega kupca je krajša, z nakupom pa podpremo tudi lokalne pridelovalce in podjetnike. Korona je že in bo še precej vplivala na naše razmišljanje in potek življenja," še pravita. Veseli sta vsake pohvale in negativne kritike, saj se zavedata, da je to edina pot do napredka in izboljšav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta