V centru Slovenj Gradca prednost pešcem in kolesarjem

Jasmina Detela Jasmina Detela
24.02.2022 06:10

Obnavljajo se ulice v starem delu mesta, ki bodo po novem urejene kot cone za pešce

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnova ulic okoli mestnega jedra Slovenj Gradca
Jasmina Detela

Začela se je dolgo načrtovana obnova nekaterih ulic, ki obdajajo Glavni trg v slovenjgraškem mestnem jedru. Naložba zajema preureditev Šolske ulice, Ozke ulice, Poštne ulica in Cankarjeve ulice ter del Vorančevega trga. Gre za 1,5 milijona evrov vreden projekt ureditve trajnostne mobilnosti v mestnem jedru Slovenj Gradca, ki ga v višini 744 tisoč evrov sofinancirata evropski kohezijski sklad in Republika Slovenija. Dela bodo sklenjena predvidoma jeseni.

Prijaznejše nemotoriziranim

Območje naštetih ulic je degradirano do te mere, da ni več primerno za uporabo pešcev, kolesarjev in avtomobilov. Tlak je v slabem stanju, tudi asfalt na nekaterih mestih, manjkajo pločniki, pešpoti in kolesarske steze, ponekod bi bilo treba ustrezno urediti dostope za invalide, prav tako niso urejene taktilne oznake za slepe ljudi.

Obnova ulic okoli mestnega jedra Slovenj Gradca
Jasmina Detela

Da bi odpravila vse te pomanjkljivosti in sledila načrtom celostne prometne strategije, slovenjgraška mestna občina v okviru projekta na omenjenih ulicah in trgu načrtuje pešpoti, kjer to ni mogoče, pa ureditev površin po načelu skupnega prometnega režima.

Načrt med drugim zajema tudi ureditev dotrajane komunalne infrastrukture, zamenjavo urbane opreme in ozelenitev. Skupna dolžina novourejenih pešpoti in površin za mešan promet, kjer bodo imeli prednost pešci in kolesarji, bo okoli 600 metrov. Vse ulice bodo urejene kot cone za pešce in bo v njih promet omejen oziroma onemogočen (nekatere bodo postale pešcone, nekatere bodo kombinirane - možnost pešcon s prometom.

Manj bo parkirišč

Dela so stekla v začetku februarja na Vorančevem trgu in na Cankarjevi cesti, sledijo preostale ulice. "Najprej so se začela dela na komunalnih vodih, ki bodo nadomeščeni z novo infrastrukturo. Prenovili bomo tlake in na novo položili granitne kocke, granitne plošče ter dekorativni beton. Postavljena bo tudi nova javna razsvetljava in urbana oprema," je povedal Aljoša Krivec, vodja projekta pri slovenjgraški mestni občini. Kot pojasnjuje, bodo po obnovi ulice urejene na način trajnostne mobilnosti, kjer se zasleduje cilj razvoja urbane mobilnosti za izboljšanja kakovosti zraka v mestu.

Projekt bo spremenil videz mestnega jedra. Pridobili bodo več površin za pešce in več zelenih površin ter nekaj manj površin za parkiranje. Število obstoječih parkirnih mest se bo zmanjšalo za 30. Konkretno pri glasbeni šoli, v Šolski ulici in delno na Vorančevem trgu.

Ker bo zaradi zmanjšanja števila parkirišč problem parkiranja v mestnem jedru še večji, na občini pripravljajo idejno zasnovo dvoetažne podzemne garažne hiše. Uredili bi jo na območju zdajšnjega parkirišča pri upravni enoti. Investicijo želijo prav tako prijaviti na javni razpis za sofinanciranje iz mehanizma CTN v novi finančni perspektivi.

Obnova ulic okoli mestnega jedra Slovenj Gradca
Jasmina Detela

V dveh parkirnih hišah (gre za ločena objekta, enega načrtuje občina, drugega koroška bolnišnica), ki bosta med seboj povezani, bo skupno okoli 450 parkirnih mest. V ožjem mestnem jedru je sicer na voljo okoli 1100 parkirnih mest, plačljivo parkiranje je uvedeno na 447 parkiriščih.

Na občini pojasnijo, da med izgradnjo prihaja do delnih in popolnih zapor cest oziroma ulic, zato občane prosijo za strpnost. Stanovalci, ki jim bo onemogočen dostop do garaž in lastnih parkirnih mest, bodo lahko v času del izjemoma parkirali na parkirnih mestih, ki sodijo v modro cono. Stanovalce in tudi poslovne subjekte prosijo, da v izogib morebitnim nevšečnostim v vložišče slovenjgraške mestne občine čim prej sporočijo svoj naslov in registrsko številko vozila.

Mestna občina želi z uresničitvijo projekta obnove v mestnem jedru zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in povečati delež potovanj, opravljenih z nemotoriziranimi prometnimi načini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta