V čigavem interesu so na Ravnah padala drevesa

Jasmina Detela Jasmina Detela
04.02.2020 15:33

Več domačinov proti podiranju dreves na območju ravenske občine. Z občine odgovarjajo, da so med razlogi slabša preglednost, varnost v prometu in škoda na javni infrastrukturi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Grajskem parku so odstranili 47 dreves na osrednjem parkovnem območju. 
Jasmina Detela

Na območju občine Ravne so v zadnjem obdobju posekali več dreves, kar je razburilo številne občane. Zanima jih, ali ima občina izdelane ustrezne podlage za sečnjo, ali to izvajajo ustrezno usposobljeni delavci in ali se po poseku obetajo nove zasaditve. Po njihovi oceni je zaradi parcialnih interesov nekaterih posameznikov padlo tudi precej zdravih dreves, kar jih še posebej jezi.
"Zadeve so ušle izpod nadzora in zdrave pameti. Kakor se kdo spomni, tam podirajo. Po navodilih občine so drevesa sekali zaposleni javnega komunalnega podjetja, čeprav za to delo nimajo ustreznega znanja in kvalifikacij. Če ne bi posredoval in zagrozil s policijo, se ne bi ustavili. Nedopustno je, da so posekali tudi veliko zdravih dreves. To, da se veje dotikajo objekta, da drevo nekomu dela senco ali enostavno nekoga moti, da tam raste, zagotovo ni razlog, da se drevo podre," je zgrožen domačin Ferdinand Geršak. Da ne govorim o Grajskem parku, nadaljuje: "Že res, da je bilo kakšno drevo treba podreti, a zagotovo ne toliko. Na štorih so zdaj narisani smeški in sončki." Po njegovem je treba naravo zaščititi, ne pa zadeve izpustiti izpod nadzora in ravnati brez razuma. "Ne nazadnje so drevesa pljuča narave", doda.
Tudi mnogi drugi občani so podobnega mnenja in izražajo zaskrbljenost, ali se bo ponovila zgodba izpred nekaj let, ko je bil izveden masovni posek dreves na brežini nad gramoznico (ob pešpoti Čečovje-gramoznica), tam, kot navajajo, nato niso ustrezno zasadili novih dreves.

Občina skrben gospodar?

Občan Ivan K. je prepričan, da občina z drevesi ne ravna kot skrben gospodar. "Vedno več je neustreznih ravnanj z drevjem v urbanem prostoru. Niso deležna ustrezne nege, poleg tega jih nekontrolirano 'obglavljajo' in sekajo, ne da bi preverili, ali so možne še druge rešitve. Na podlagi česa so jih podirali, so bile izdelane ustrezne smernice, so v ekipi, ki je odločala, katera drevesa bodo padla, strokovno usposobljeni ljudje", sprašuje župana Tomaža Rožena in druge odgovorne na občini. Navaja, da imajo v urbanem okolju drevesa ekološko, družbeno in gospodarsko funkcijo, zato je pomembno, da jih ohranjamo in zanje ustrezno skrbimo. "Odstranitev drevesa je zadnji ukrep in mora biti strokovno utemeljen. Za vsako posekano drevo v mestu in bližnjih naseljih bi bilo treba posaditi dve drevesi. Na Ravnah pa so zasadili bistveno manj dreves, kot so jih posekali," ugotavlja Ivan K., ki si želi, da bi občina več pozornosti namenila skrbi za ozelenitev mesta.

Sekanje dreves na Čečovju - mnogi domačini se sprašujejo, zakaj je bilo potrebno 
Ferdinand Geršak

Stroka in občina s skupnimi interesi

Dela v Grajskem parku potekajo na podlagi strokovnega mnenja arboristke svetovalke Tanje Grmovšek. Projekt Odstranitev dreves v letu 2019/20 je bil po naročilu občine izdelan lani. V njem ​arboristka med drugim ​utemeljuje ukrepe za vzdrževanje, kot je npr. priporočeno čiščenje krošenj (suhe veje in vrhovi, štrclji, odlomi, obvisele veje), predvsem nad potmi in klopmi, ter odstranjevanje samonikle invazivne robinije. Pri mladih drevesih navaja obvezno odstranitev privez in odkop koreničnika, namestitev ali zamenjavo zaščite pred poškodbami ter priporočila prednostne odstranitve dreves. Gre za skupno 47 dreves na osrednjem parkovnem območju in vsaj 14 dreves na severni brežini (nad potjo) in eno smrekovo v smeri proti Janečam. Mnoga so bila za odstranitev označena že leta 2017, nekaj pa letos. Podiranje je v večini že opravljeno. Opravljajo še nujne obreze dreves in nujna vzdrževalna dela. Spomladi bo arboristka spet podala strokovno mnenje o ukrepih vzdrževanja in novih nasaditvah. Že naročenih 16 dreves, šest drevesnih vrst, pa čaka na strokovne službe, da jih bodo kmalu nasadile na območju Čečovja. "Tako stroka kot občina si prizadevata izboljšati kvaliteto mesta, skupnosti, parka, krožišč in ulic. S svojo podporo priznavamo drevesom, zasaditvam, urejenosti površin ključno vlogo. Na letnem nivoju za hortikulturno ureditev iz proračuna predvidevamo 60 tisoč evrov," pojasnjujejo na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta