V Črni se rodijo s smučmi in odsmučajo v svet

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
08.04.2019 17:56

Veliko Slovencev Črno pozna tudi ali predvsem zaradi odličnih športnikov, ki jih vzgajajo v kraju. Za še posebej veliko prepoznavnost skrbijo športi na snegu, v ospredju je alpsko smučanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jera Kompan, Nika Ozimic, Johanna Lesjak in Iris Srebre
Nejc Strojnik

Pušnik, Kunc, Ošlak, Gorza, Maze, Pajnik, Delalut in Debelak so le nekateri priimki, ki so zaznamovali alpsko smučanje v Črni. "Vlečemo tradicijo. Vedeti pa morate, da so se tekmovalci koroških klubov morali vedno bistveno bolj dokazovati, da so uspeli," je prepričan vodja alpske sekcije pri Smučarskem klubu (SK) Črna Mitja Zmagaj. "Zavedamo se, da naša baza ni tako močna kot v Škofji Loki, Kranju ali Ljubljani, a se trudimo, da imamo v vsaki generaciji kakega tekmovalca, ki izstopa in tudi ostale vleče naprej. Pomembno je, da otroci radi trenirajo in podpirajo eden drugega. Vedno govorimo, da moramo držati skupaj. V kombiju moraš imeti vse in če je konkurenca zdrava, je to super," pravi Zmagaj, ki je v klubu že 26 sezon. Razlika med današnjim in stanjem pred denimo 20 leti je ogromna, pravi. "Pogoji so bili takrat bistveno bolj preprosti. Smučišča so bila na voljo, trenirali smo lahko povsod. Veliko manj smo bili na ledenikih. Do prvega snega na Koroškem smo samo tri- ali štirikrat šli na ledenik. Pa še to je bilo potovanje, kot bi šli na konec sveta. Zdaj je drugače. Zelo težko je dobiti termine na smučiščih in najti optimalne pogoje. Koroški klubi se tukaj združujemo in sodelujemo. Ni več lokalnega rivalstva, saj vemo, da bomo le tako uspešni. Ko tekmovalec tekmuje v tujini, pa tako ali tako ni več Črnjan ali Ravenčan, ampak Slovenec," razmišlja Zmagaj.

​Nič ni samoumevno
Zadnja sezona je bila še posebej uspešna za 16-letno Jero Kompan, ki je ob zaključku sezone postala večkratna državna prvakinja, zlato je osvojila tudi v članski kategoriji. A rezultati niso samoumevni, zanje je morala denimo izpustiti zadnje tri mesece pouka. Kljub temu da pozimi v šolo ne hodi, večjih težav v šoli nima. "Vmes sem šla pisat kak test, veliko so mi pomagale sošolke, ki so sproti skrbele za zapiske," pravi Kompanova, ki je v letošnji sezoni prvič tekmovala v fis programu. Preskok, pravi, je velik. "Težji so tereni, težje so postavitve, težje so tekme. Imeti moraš več kondicije, v vseh pogledih se moraš spraviti na višjo raven."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta