V eni uri skozi središče Dravograda 48 tovornjakov

Jasmina Detela Jasmina Detela
23.09.2019 17:39

Občini Dravograd in Labot opozorili na nujnost izgradnje obvoznic, zaradi težkega tovornega prometa noči brez spanca, objekti razpokani ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob mejnem prehodu Vič so pripravili čezmejni shod za obvoznico.
Jasmina Detela

Na mejnem prehodu Vič pri Dravogradu so predstavniki občine in civilne iniciative iz Dravograda in tudi Labota v sosednji Avstriji opozorili na problematiko prekomernega tovornega prometa skozi obe trški jedri.

Ob mejnem prehodu Vič so pripravili čezmejni shod za obvoznico.
Jasmina Detela

Dnevno do 300 vozil

Številke kažejo trend povečanja pretočnosti vozil skozi trg Dravograda v zadnjih desetih letih. Kot navajajo, se je v letu 2016 v eno smer peljalo povprečno 2943 vozil dnevno. Od tega vsaj 343 težkih tovornih vozil, kar pomeni, da vsake štiri minute trg prevozi vsaj eno težko tovorno vozilo. Letos med 1. januarjem in 18. septembrom pa je po podatkih sveta za preventivo v cestnem prometu občine Dravograd skozi trško jedro peljalo 499.627 vozil v eno smer, v obe smeri 999.254. Od tega 30 odstotkov težkih tovornih vozil (69.948 v obe smeri).

Jasmina Detela
Jasmina Detela
Mejni prehod Vič Dravograd, shod za obvoznico, tovorni promet, tovornjaki
Jasmina Detela

Slovenija korak pred Avstrijo

Tudi v sosednji Avstriji imajo velike težave zaradi prometa, zlasti tovornega, skozi mesto Labot. Tja se jih večina pripelje preko mejnega prehoda Vič. Župan občine Labot Josef Ruthardt je med drugim povedal, da si za obvoznico prizadevajo že od leta 2004, žal brez jasnih načrtov deželne vlade. Številke, ki so jim jih posredovali, so različne. Skozi trško jedro naj bi vsak dan peljalo 800, 600 oziroma 1400 tovornjakov. Župan je pri tem opozoril, da se bo promet skozi trg ob dokončanju železniške postaje v Šentpavlu (Avstrija) in izgradnji tretje razvojne osi v Sloveniji še povečal.

Mejni prehod Vič Dravograd, cesta Vič - Dravograd, tovorni promet, tovornjaki
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta